Доступність посилання

ТОП новини

В Україні залишаються проблеми з правами людини – правозахисники


У сфері прав людини в Україні минулого року залишалися такі проблеми, як упереджене ставлення до людей з іншим кольором шкіри, напади на іноземців із неслов’янською зовнішністю, обмеження державою свободи ЗМІ, а також комплекс проблем, пов’язаних із міграцією. Про це йдеться в щорічному звіті правозахисної організації Human Rights Watch щодо стану з дотриманням прав людини в світі.

Водночас правозахисники відзначають, що президентські вибори в Україні 2010 року завершили період політичної нестабільності останніх років.

«Міжнародні спостерігачі визнали виборчу кампанію в цілому такою, що відповідала міжнародним стандартам. Масштабні реформи, які почав Віктор Янукович, супроводжувалися критикою на адресу нового президента, якого звинувачували в продавлюванні рішень в обхід демократичних процедур і без врахування думки опозиції. У відносинах із Росією відбувалося помітне потепління», – йдеться в звіті.

Проте «незважаючи на заяви Віктора Януковича про намір гарантувати свободу і плюралізм ЗМІ, багато газет і незалежні журналісти повідомляли про наростання тиску з боку силових структур, а деякі телеканали скаржилися на цензуру. У 2010 році також спостерігалося посилення тиску і нападів на правозахисників», – заявляє Human Rights Watch.

У питаннях міграції правозахисники звертають увагу на проблеми доступу до системи надання притулку, умови утримання в міграційних ізоляторах і гарантії захисту для представників уразливих груп.

«Отримання притулку ускладнювалося різноманітними перешкодами, включаючи проблеми з доступом до адвоката при утриманні в міграційному ізоляторі і ситуації, коли адміністрація ізолятора не передає клопотання про визнання біженцем у регіональні підрозділи міграційної служби. Зберігався також серйозний пробіл у національному законодавстві, яке не передбачає надання захисту тим, хто втікає від невибіркового насильства, пов’язаного із збройним конфліктом, або жертвам торгівлі людьми. Відомі лише два випадки, коли статус біженця надали сомалійцям, і один випадок визнання біженцем дитини без супроводу», – йдеться в звіті.

Правозахисники також повідомляють, що «в ізоляторах Держприкордонслужби і на допитах про канали нелегального переправлення людей бувають випадки тортур електрошоком».
XS
SM
MD
LG