Доступність посилання

ТОП новини

Гриценко: «Переговори виявлять, хто грається в опозицію»


(архівна фотографія) Акція опозиційних сил біля будівлі Верховної Ради, Київ, 11 травня 2010 року
(архівна фотографія) Акція опозиційних сил біля будівлі Верховної Ради, Київ, 11 травня 2010 року

Київ – Група відомих українських політиків продовжує переговори про створення нової політичної сили. Сьогодні лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко спрогнозував, що питання про можливе об’єднання опозиційних партій вирішиться за два тижні. Переконаність у тому, що невдовзі з’явиться потужна політична сила, раніше висловив і лідер партії «Фронт змін» Арсеній Яценюк.

«Ми не хочемо давати порожніх обіцянок. Ми зробимо, покажемо, а потім все прокоментуємо. Я хочу вас запевнити, що у нас буде результат», – сказав Яценюк у суботу під час акції на Контрактовій площі, присвяченої Дню Соборності України.

«Ми врахували попередній досвід, тому сьогодні нічого не оголошуємо, бо не хочемо порожніх заяв. Ми – за дії», – додав Арсеній Яценюк.

У свою чергу лідер партії «За Україну!» В’ячеслав Кириленко зазначив: "У країні політичні репресії, наступ на мову, на демократичні здобутки. В такій ситуації потужними можуть бути тільки об’єднані патріотичні прогресивні сили. Думаю, ми на такому шляху», – сказав він.

Два тижні на переговори

Лідер Української республіканської партії «Собор» Анатолій Матвієнко каже, що нова партія не буде «партією лідера»: «Ми хочемо, щоб у нас був лідер партії і команда, в якій кожен буде почутий і рішення будуть прийматися на користь національного інтересу, а не амбіцій лідера».

Про те, що переговорний процес щодо створення нової політ сили буде завершено упродовж двох наступних тижнів, повідомив сьогодні лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко.

Водночас депутат зазначив, що переговірний процес для об’єднання та консолідації опозиційних політсил ускладнюється співпрацею деяких з них із владою. За його словами, переговори швидше допоможуть виявити, «хто дійсно в опозиції, а хто грається в опозицію».

Політолог: нова партія – іменний проект Яценюка

Тим часом політолог Тарас Березовець в інтерв’ю Радіо Свобода висловив припущення, що Анатолій Гриценко більше схиляється до переговорного процесу із «Батьківщиною». Принаймні 22 січня він був на мітингу на Софіївській площі із Тимошенко, а не з Яценюком.

Шо ж до перспективи об’єднання кількох партій і векторів її подальшої діяльності, то тут, на думку політолога, можливі кілька форматів.

«Головний із них – іменний проект Яценюка, – каже Тарас Березовець. – І тут вже постає питання: що дозволять зробити Яценюку? Створювати противагу «Батьківщині» вже запізно. На цьому електоральному полі добре почувається «Свобода» Тягнибока. Якщо ж він почне будувати поміркований опозиційний проект на теренах усієї України, тоді у нього з’явиться шанс поліпшити свій результат хоча б на 50 відсотків», – вважає політолог.

Найбільш перспективний варіант щодо лідерства в новій партії, на думку політолога, піти шляхом Народного руху. Тоді формальним лідером буде Яценюк, але партію очолюватимуть співголови, які мають значно менші рейтинги.

«Водночас, потрібно будувати партію ідеологічну і не зациклюватися на проблемі лідерства», – переконаний Тарас Березовець.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG