Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція в Україні сьогодні не є альтернативою владі (європейська преса)


Прага – Низка західних видань відгукнулася на відзначення в Україні Дня злуки аналітичними матеріалами про ситуацію в лавах української опозиції. І, на думку багатьох оглядачів, ця ситуація невтішна – стара помаранчева еліта, котра провалила історичний шанс для реформ, сьогодні заважає українській опозиції об’єднатися у єдину альтернативну владі силу. Газети цитують відомих політиків та експертів, котрі кажуть, що одна з головних хвороб нинішньої розколотої опозиції в Україні – «вождизм». А ще газети пишуть про те, що туман довкола афери з українськими візами в Чехії так і не розвіяний і посла цієї країни в Києві також поки що немає, і про те, що Україна оголошує війну Митному союзові Росії, Білорусі та Казахстану.

Польська «Ґазета Виборча» вважає, що відзначення Дня злуки українських земель 22 січня у Києві показало досить складні проблеми в лавах української опозиції, яка не те що не змогла відвоювати свій головний київський плацдарм – майдан Незалежності, який цього дня окупувала влада, – але й показала свій досить хаотичний та неорганізований рівень у день цього свята. Газета з Варшави наводить слова українського політика, одного з лідерів української політичної опозиції Анатолія Гриценка, котрий вважає, що «об’єднання опозиції буде важким, і добре відома головна причина цього – амбіції вождів». «Ґазета Виборча» також цитує експертів, котрі вважають, що головна проблема для української опозиції сьогодні – відсутність справжньої об’єднавчої платформи після Помаранчевої революції, котра дуже розчарувала народ провалом реформ її головними політиками, котрі й сьогодні на чолі головних політичних сил. Головний висновок експертів – «українська опозиція наразі не є альтернативою для чинної влади Януковича». Газета також не виключає, що останні арешти в Україні і вибухи в Запоріжжі та Макіївці дещо відлякали людей від виходу на Майдани.

Московська «Коммерсант» доходить висновку, що «політичної єдності День соборності в Україні так і не приніс». Газета також вважає, що «головний опозиціонер», лідер БЮТ Юлія Тимошенко так і не дочекалася десятків тисяч підтримки під час мітингу на Софійському майдані Києва. Тимошенко, як пише «Комерсант», не лише виступала на мітингу утричі довше від запланованого, але й відразу після виступу покинула Софійський майдан, а після неї у виступах опозиції почався справжній хаос, «черговість виступів, через котру напередодні в опозиції мало не посварилися, була відразу ж порушена». Хаотичною вийшла й резолюція мітингу, котра вимагала перевиборів Президента України та Верховної Ради.

Ще одна чеська газета – «Лідове новіни» – інформує, що фактично річна робота чеської поліції з розслідування зловживань із видачею чеських віз у Генконсульстві Чехії у Львові скінчилася «нульовим результатом». Антикорупційна комісія поліції заявила, що не знайшла підстав порушувати на підставі цього розслідування кримінальну справу, хоча й до сьогодні не зрозумілий механізм контактів заявників на візи з Генеральним консульством Чехії у Львові через досить дивну фірму з Південної Моравії. Навіть дружба представника цієї фірми з тодішнім послом Чехії в Україні Ярославом Баштою нічого не прояснила. Пішов зі своєї посади Башта, звільнено Генерального консула Чехії у Львові Ладіслава Граділа, понад 160 українців отримали назад свої гроші за попередню роботу фірми з південної Моравії. До сьогодні Чехія не має свого посла в Києві, колишнього політика Петра Мареша не схвалив президент Вацлав Клаус, і нині є інформація, що послом в Україні може стати шеф департаменту політики в галузі безпеки МЗС Чехії Іван Почух.

Московська «Нєзавісімая газета» вважає, що спроба Міністерства палива та енергетики України ввести захисні мита на ввезення нафтопродуктів з Росії та інших пострадянських країн може «стати рівносильним відкриттю чергового українсько-російського фронту», котрий стане своєрідним наслідком намагань Києва хоч якось розрядити соціальну напруженість в Україні унаслідок «злету» цін на бензин.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG