Доступність посилання

ТОП новини

«Міжнародне бюро праці»: економіка далі зростатиме, але безробіття також


Брюссель – У той час, коли у швейцарському Давосі проходить Світовий економічний форум, організація «Міжнародне бюро праці» опублікувала загрозливі прогнози і закликала державних лідерів задуматися. На думку її фахівців, безробіття у різних країнах світу ще ніколи не було таким поширеним. А парадокс ситуації полягає в тому, що цей процес відбувається на тлі економічного зростання, пожвавлення торгівлі та споживання.

Згідно із підрахунками фахівців Міжнародного валютного фонду, цей та наступні роки будуть позначені зростанням економічних показників. Експерти стверджують, що люди споживають все сміливіше, таким чином торгівля та виробництво пожвавлюватимуться.

Але саме у той момент, коли МВФ оприлюднив ці оптимістичні прогнози, інша організація – базоване у Женеві «Міжнародне бюро праці» – заявила, що попри економічні здобутки, безробіття у більшості держав також буде зростати і ось вже третій рік поспіль сягне рекордних позначок. Автор цього звіту, Стівен Капсос зауважує, що за останні 3 роки армія незайнятого населення світу поповнилася двадцятьма мільйонами осіб.

Проблема номер один, згідно із даними «Міжнародного бюро праці», – це безробіття серед жінок та молоді.

«Коли криза вражає ринок праці, особливо страждають окремі категорії населення, зокрема, молодь, – коментує представник цієї організації, Філіп Еґер. – І ця загальна тенденція щоразу підтверджується з 2008 року. Але нас особливо непокоять нинішні обсяги цього феномена».

«Безробіття молоді – бомба сповільненої дії» – експерт

Наслідки відчаю цієї категорії населення вже засвідчили минулорічні масові протести у Греції, а щойно й у Тунісі. Тим часом, фахівці кажуть, що найпоширеніше безробіття серед молоді – саме у Сполучених Штатах та Євросоюзі.

«Ми констатуємо, що мільйони молодих людей перебувають поза межами ринку праці. Вони глибоко розчаровані ситуацією, а це – бомба сповільненої дії, бо не слід забувати, що саме ця молодь має фінансувати наші пенсії», – зазначає Жан Хендрікс, економіст із бельгійського Льовенського католицького університету.

На його думку, ситуація у країнах європейської спільноти характеризується тим, що високий рівень безробіття мовби «завмер», тобто, економіка відновлюється, але без створення нових робочих місць. Особливо вразливою у цьому сенсі залишається зона обігу євро, бо, як стверджують експерти, у цих 17 країн для покращення економіки залишається все менше можливостей.

Тож, «Міжнародне бюро праці» закликало учасників цьогорічного Світового економічного форуму, який проходить у Давосі, не обмежуватися тільки політикою заощаджень та зменшення бюджетних дефіцитів. На думку експертів, світові лідери мають ще зосередитися на зусиллях для економічного зростання, щедрого на нові робочі місця.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG