Доступність посилання

ТОП новини

Всесвітня служба Бі-Бі-Сі скорочує 650 робочих місць


Лондон – Британська телерадіомовна корпорація Бі-Бі-Сі оголосила безпрецедентні скорочення програм своєї Всесвітньої служби. Вона звільняє майже третину усіх працівників Всесвітньої служби, закриває 5 мовних служб, включно із трьома для балканських країн. Великі втрати понесуть англомовні програми. Українська служба також радикально скорочує штат.

На сербів, які сьогодні слухали ранкову програму Бі-Бі-Сі своєю рідною мовою, чекало розчарування. Їм було оголошено, що сербська служба закривається.

Посилаючись на потреби скорочення бюджету, Всесвітня служба Бі-Бі-Сі оголосила, що закриває програми п’яти мовних секцій: албанської, македонської, португальської для Африки, англійської для країн Карибського басейну та сербської.

Ці скорочення є часткою політики нинішнього коаліційного уряду Консервативної та Ліберально-демократичної партій щодо радикального скорочення видатків для протидії величезному дефіцитові бюджету країни.

Всесітня служба також припинить радіомовлення українською, азербайджанською, турецькою, російською, в’єтнамською, китайською мовами та іспанською для Куби, але продовжить виготовлення контенту в режимі он-лайн та телепродукції для цих ринків. Корпорація припускає, що її слухацька аудиторія зменшиться на 30 мільйонів людей в усьому світі.

Відповідну заяву директора служби всесвітніх новин Пітера Горрока зачитав речник Всесвітньої служби Майк Ґарднер. Директор наголосив, що скорочення не є відображенням ефективності роботи тих чи інших служб.

«Усі вони надзвичайно важливі для їх слухачів та для Бі-Бі-Сі. Просто є потреба зробити заощадження через великий розмір фінансування Всесвітньої служби Бі-Бі-Сі британським Міністерством закордонних справ. Тож ми маємо зосередити зусилля на тих мовах, у яких є найбільша потреба, і на тих місцях, де вони матимуть найбільший вплив», – зазначив Пітер Горрок.

Скорочення на Всесвітній службі оголошено лише через два дні після того, як Бі-Бі-Сі повідомила про звільнення 360 працівників у службі он-лайн. Вони відбуваються у час, коли глобальні економічні проблеми поставили журналістів та міжнародне телерадіомовлення у надзвичайно складне становище.

Бі-Бі-Сі – це головна громадська телерадіомовна корпорація Британії та найбільша телерадіомовна корпорація у світі. Більшість внутрішніх британських програм фінансуються самими британцями та британськими компаніями. Але Всесвітня служба, що має 32 мовні секції, фінансується прямими грантами міністерства закордонних справ.

Ефективність використання коштів збільшиться?

Міністр закордонних справ Великобританії Вільям Гейґ, що має останнє слово у закритті мовних служб, визнав, що скорочення були складним рішенням. Але він сказав, що діяльність Всесвітньої служби тепер стане більш ефективною щодо використання коштів.

Гейґ, зокрема, навів приклад російської служби, яка відмовилася від виготовлення радіопрограм на користь розширення стратегії в режимі он-лайн. «У Росії кількість користувачів у режимі он-лайн збільшилася на 120 відсотків в останні 12 місяців, тоді як кількість радіослухачів зменшилася на 85 відсотків», – зазначив керівник британського МЗС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG