Доступність посилання

ТОП новини

Суд дозволив арешт екс-спікера кримського парламенту


Анатолій Гриценко, колишній голова Верховної Ради Криму
Анатолій Гриценко, колишній голова Верховної Ради Криму

Сімферополь – Центральний районний суд адміністративного центру Криму у четвер дозволив арешт екс-спікера кримського парламенту Анатолія Гриценка, затриманого правоохоронцями в Сімферополі у понеділок. Колишньому високопосадовцю не допомогло заступництво трьох народних депутатів України.

Суд погодився з доводами прокуратури Криму і санкціонував арешт екс-спікера на 2 місяці. Представник прокуратури в суді наголошував на тяжкості злочину, в якому підозрюється Анатолій Гриценко і на можливому перешкоджанні з його боку слідству. Прокурорський працівник також повідомив, що стосовно колишнього чиновника розслідується ще кілька справ.

Формально Анатолію Гриценку в четвер було висунуте обвинувачення у перевищенні влади або службових повноважень, що проявилося у незаконному переведенні земельної ділянки площею близько 5 тисяч гектарів, яка належала військову радгоспу, в землі запасу.

Під час судового засідання, на яке пресу не допустили, Анатолію Гриценку стало зле, до приміщення суду прибули два автомобілі «швидкої допомоги». Після кількох уколів обвинувачений зміг брати участь у засіданні. По його завершенні, екс-спікер виглядав бадьоро і сказав журналістам, що настрій має хороший, а рішення суду не має відношення до висунутих звинувачень.

Партія відмовилася від свого?

Серед тих, хто поручився за керівника Ленінської районної організації Партії регіонів Анатолія Гриценка – жодного «регіонала». В суд свої клопотання передали колишній заступник голови Верховної Ради Криму, а нині головний редактор найбільшої газети в автономії «Кримская правда», комуніст Михайло Бахарєв, два народних депутати від БЮТ Сергій Веліжанський та Андрій Сенченко, а також нардеп від НУНС, лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв.

Останній сказав Радіо Свобода, що вважає рішення суду несправедливим. «Я абсолютно переконаний, що Гриценко нікуди не збирається втікати. Коли людина перебуває за ґратами, слідство не буває безпристрасним. Воно обов’язково проводиться з обвинувачувальним нахилом, щоб щось знайти. Бо якщо потім у суді виясниться, що він не винен, то потім слідчим органам доведеться відповідати, чому тривалий час людину тримали під вартою», – зауважив Мустафа Джемілєв.

Він також розповів, що в суді вияснилося, що земля, у махінаціях з якою обвинувачують Гриценка, залишалася в державній власності, а її передачу в управління районній владі ініціювало у 2004 році керівництво Міноборони України. Українським урядом тоді керував нині чинний Президент – Віктор Янукович.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG