Доступність посилання

ТОП новини

Арсеній Яценюк: Партія регіонів – це нова модель КПРС


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Київ – Лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк дорікає опозиційним силам за те, що їхні представники співпрацюють з Партією регіонів на місцях. Це, на думку Яценюка, ускладнює процес об’єднання демократичних сил, оскільки навіть підписання угоди між партійними лідерами ще не означає, що буде сформована якісна політична сила. «Треба співпрацювати не з політиками, треба співпрацювати з людьми», – сказав Арсеній Яценюк в інтерв’ю Радіо Свобода.

– Пане Яценюк, чи є така річ, яка може об’єднати партії демократичного спрямування?

Не можна домовлятися з політиками – треба домовлятися з людьми. Я домовляюся тільки з українцями, з громадянами України
Я думаю, що треба по-іншому поставити запитання – чи є така річ, що може об’єднати український народ і витворити політичну націю? Якщо ми знайдемо відповідь на це запитання, то будь-яке об’єднання стане автоматичним. А якщо країна ділиться чи по берегах Дніпра, чи навколо історичних постатей, чи хто за минуле – хто за майбутнє, то країна розділена, а політики мають можливість паразитувати на сентиментах українців. І це наша найбільша біда! Тому не можна домовлятися з політиками – треба домовлятися з людьми.

Дехто думає, що якщо 2 чи 3 політичних лідери домовляться, то це означає, що буде сформована якісна і сильна політична сила. Ні! Якщо ж ти домовився з людьми, якщо ти маєш угоду з людьми, за якою ти береш зобов’язання і будеш їх виконувати, якщо в тебе є підтримка людей, то тоді домовленість із політиками – це лише шлях закріплення цієї підтримки і шлях реалізації усього того, що ти пообіцяв людям. Я не збираюся домовлятися з політиками, я домовляюся тільки з українцями, з громадянами України.

– Про що ж, все таки, ви готові домовитися з тими політиками, яких підтримують прихильні до демократів громадяни?

– Про що можна буде домовитися, то це про коаліцію між певними політичними силами. Щоправда, подивіться, що сталося після місцевих виборів! Фактично у більшості областей України політична партія «Фронт змін» залишилася єдиною в опозиції. Я хотів би запитати тих, хто зараз заявляє про свою опозиційність на майданах, що зараз роблять ваші депутати у коаліціях із Партією регіонів? Адже 90% цієї політичної сили повністю злилися з Партією регіонів. Де ж ваша політична відповідальність?! То не брешіть! Ви не маєте партії! Ваші місцеві депутати працюють з регіоналами.

І це дуже небезпечно, бо цей політичний досвід може перекинутися й на парламентські вибори. Тобто ми теоретично можемо домовитися, а потім все буде як завжди. Потім прийде, умовно кажучи, Президент Янукович, покличе цих, так званих, демократів і дасть кому крісло, кому посади, кому гроші, а кого просто не будуть викликати до прокуратури – і ця вся демократична більшість розвалиться.

– У вас є пропозиції?

– Необхідно формувати якісну політичну еліту. Ця політична еліта має бути такою, що усвідомлюватиме тільки відповідальність перед тими, хто їх обирає, а не перед тими, хто роздаватиме їм посади. Друге, теоретично ми можемо підписати угоди. Такі угоди вже підписувалися не раз, але їхнє виконання завжди стопорилося. Думаю, що найкращим у цій ситуації є з’ясування кожною політичною силою того, для чого ж вона йде у владу. Щоб не сталося так, що до влади прийшли, але не знаємо що ж робити – як і було з усіма демократичними більшостями. Тому кожен вже сьогодні має чітко сказати, що і як він буде робити, як прийде у владу. Саме з цим треба іти на вибори.

І ще одне, нам треба усвідомлювати, що демократи слабкі організаційно, на відміну від регіоналів. Партія регіонів – це нова модель Комуністичної партії Радянського Союзу. Я їх називаю: «КПРС. Версія 2.0». Їхні базові принципи: дисципліна, організація, «кривий, сліпий, дурний, але свій». Ми цьому маємо протиставити нову якість, нову ідею і, так само, організацію й дисципліну. Тоді ми будемо успішними.

Й найважливіше, справжні опозиційні сили мають опиратися на людей. Ми опираємося виключно на тих, від кого залежить влада в Україні. Ми намагаємося донести кожній людині, що саме люди впливають на те, хто буде керувати нашою країною, а не група з Партії регіонів, яка фактично сьогодні захопила владу. Я переконаний, що з такими підходами Україна має шанс якісно змінитися.

Політики мають так себе поводити, щоб люди їм довіряли. Адже без довіри жодна реформа не пройде. Довіра ж формується на основі того, як живе Президент чи Прем’єр-міністр, на чому вони їздять, де їхні діти вчаться, де вони відпочивають, чи здатні вони розпочати з себе боротьбу з корупцією.

Довіру може отримати той, хто може чесно сказати – я інший, бо для мене найвища цінність – Україна, а не мої статки, моя сім’я чи мої активи.

Я таки інший, бо для мене найбільша цінність – це країна, для мене найвищий пріоритет – це людина у нашій країні.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG