Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську вшанували пам’ять десятків тисяч жертв Голокосту


У Дніпропетровську сьогодні вшанували пам’ять жертв Голокосту жалобним мітингом і молебнем у яру ботанічного саду Дніпропетровського національного університету. На цьому місці в роки Другої світової війни було розстріляно майже 11 тисяч євреїв. У жалобних заходах в рамках «Марафону пам’яті» взяли участь активісти єврейської громади, учні єврейських навчальних закладів міста, представники організацій інших національних менших, небайдужі мешканці Дніпропетровська.

За словами активістів єврейської громади, наразі дніпропетровські євреї розгорнули активну пошукову роботу, аби заповнити білі плями трагічної сторінки історії народу.

Досі не відомо достеменно, скільки євреїв було розстріляно і замордовано у роки війни на теренах Придніпров’я – за деякими даними кількість жертв сягає 15 тисяч.

У краї виявили ще кілька поховань, досі не відомих загалу. Зокрема, нещодавно єврейська молодь Дніпропетровщини та науковці відшукали занедбані єврейські поховання у Павлограді, Новомосковську, Кривому Розі, невеликих селах. Усі програми з пошуку й впорядкування поховань діють винятково коштом громади і доброчинників.

Єврейська громада Дніпропетровська – одна з найчисельніших національних громад України: вона налічує понад 40 тисяч членів.
XS
SM
MD
LG