Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Британії послабить заходи контролю над підозрюваними у тероризмі


Лондон – Британський уряд оголосив, що відмовиться від деяких заходів контролю над підозрюваними у тероризмі, для судового обвинувачення яких нема достатніх доказів. Заходи, ухвалені за колишнього прем’єр-міністра Тоні Блера у світлі нападів терористів на США 2001 року та Британію 2005 року, дозволяли роками тримати практично під домашнім арештом підозрюваних. Тепер ці заходи буде пом’якшено, бо вони порушують громадянські свободи.

Уряд каже, що пом’якшує заходи нагляду за підозрюваними у тероризмі, однак це не становитиме загрози для громадської безпеки. Водночас правозахисники кажуть, що зміни є недостатніми, і уряд в останній момент відмовився від більш глибокої реформи.

Міністр внутрішніх справ Тереза Мей заявила у парламенті, що нинішні повноваження поліції, які дозволяють навмання затримувати і обшукувати людей, проти яких нема конкретних підозр, буде скасовано. Формальною підставою цього кроку є те, що Європейський суд із прав людини торік визнав ці повноваження протизаконними.

Перегляд антитерористичних заходів тривав 6 місяців. Лорд Макдоналд, якого було призначено незалежним спостерігачем за урядовим переглядом, пояснив його суть. «Цей перегляд відбувся, бо існувало почуття, що баланс надто далеко перехилився в один бік, що деякі наші традиційні свободи опинилися під загрозою, – каже він. – Тож метою перегляду було вирівняти цей баланс, водночас не ставлячи під загрозу громадську безпеку. Думаю, цього вдалося досягти. Нам треба, щоб держава ставилася до своїх громадян, як до дорослих людей. Треба визнати, що певний ризик має допускатися, щоб ми могли вільно жити. Повна безпека є ілюзією. І якби ми отримали державу, яка пропонує повну безпеку, то, думаю, це було б досить непривабливе місце для життя».

Уряд прем’єр-міністра Дейвіда Камерона, який було сформовано у травні минулого року, раніше вже скасував найбільш суперечливий закон, який дозволяв протягом 28 днів тримати підозрюваних у тероризмі у в’язниці без пред’явлення обвинувачень, і повернувся до попереднього ліміту в 14 днів.

Ключовим антитерористичним заходом, що його запровадив уряд Тоні Блера, був так званий «ордер на контроль». Він полягав у тому, що служби безпеки одержали право стежити і обмежувати пересування людей, яких вони вважають загрозою, але проти яких нема достатніх доказів, щоб притягти до суду. Таких людей нині 8 в усій Британії. Їм не дозволяють залишати домівку в нічний час (а деякі з них повинні перебувати вдома дві третини доби), їх право на збори, а також на користування телефоном та інтернетом обмежене. Критики порівнюють ці заходи з домашнім арештом.

Свободу і далі обмежуватимуть

Міністр внутрішніх справ заявила, що тепер «ордер на контроль» буде скасовано до кінця цього року, і його змінять більш цільові заходи. Вони матимуть часовий ліміт у два роки і дозволять підозрюваним мати більшу свободу зборів та засобів спілкування. Для того, щоб застосувати нові заходи, служби безпеки повинні будуть надавати більше доказів, ніж потрібно за нинішньої ситуації, і дозвіл на них повинен буде давати Високий суд. Але від підозрюваних і далі вимагатимуть перебувати вдома до 10 годин на добу, а також носити електронний датчик, що вказує місце знаходження.

Тож правозахисна група Liberty назвала ці зміни косметичними. Адже практика покарання людей без судового процесу – це порушення прав людини, і зміни у деталях не міняють цього становища загалом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG