Доступність посилання

ТОП новини

Тоні Блер дав свідчення комісії з розслідування війни в Іраку


Колишній британський прем’єр-міністр Тоні Блер
Колишній британський прем’єр-міністр Тоні Блер

Лондон – Колишній британський прем’єр-міністр Тоні Блер пообіцяв підтримати США у діях проти Саддама Хусейна за рік до вторгнення до Іраку в березні 2003 року. Про це він повідомив незалежній комісії з розслідування війни в Іраку, яка працює у Великій Британії вже півтора року.

Колишній британський прем’єр Тоні Блер у п’ятницю вже вдруге дав свідчення незалежній комісії з розслідування війни в Іраку. Цю комісію на чолі із колишнім високопоставленим державним службовцем Джоном Чилкотом було створено 2009 року по тому, як тодішній прем’єр Ґордон Браун ухвалив рішення щодо проведення такого розслідування. Його метою є винесення уроків із участі Британії в іракському конфлікті з тим, щоб у разі, якщо подібна ситуація виникне у майбутньому, уряд діяв у найбільш ефективний спосіб.

Відповідаючи на питання членів комісії, Тоні Блер, зокрема, визнав, що завжди давав тодішньому президентові США Джорджеві Бушу зрозуміти, що він підтримає зміну режиму в Іраку, якщо це буде єдиним можливим способом протидії лідерові тої країни Саддамові Хусейну. Колишній британський прем’єр також визнав, що ще на початку грудня 2001 року обговорював із Бушем можливість повалення режиму Хусейна, хоча на той час це ще не було офіційною політикою Великої Британії.

Комісія з розслідування війни оприлюднила документ, датований березнем 2002 року, з якого щойно знято гриф секретності, і який свідчить, що ще за рік до американсько-британського вторгнення Блер сказав, що Британія повинна бути рішучою щодо перспективи усунення Саддама Хусейна.

Одначе, даючи свідчення комісії, Блер не підтвердив, що обіцяв Бушеві безумовну підтримку ще на початку 2002 року, як це стверджують його критики.

Час ухвалення рішення про військове втручання є важливим для противників війни, які звинувачують Блера та Буша у тому, що вони були налаштовані на війну, незважаючи на те, законна вона чи ні, і на те, чи вона мала підтримку Ради Безпеки ООН.

Без резолюції ООН через позицію Франції

Блер також відповів на питання комісії щодо того, чому він вирішив вести Британію на війну без спеціальної резолюції щодо цього Ради Безпеки ООН. Він зазначив, що позиція Франції зробила неможливим ухвалення такої резолюції у час, коли, як він вважав, Ірак становив справжню небезпеку.

«Вони за будь-яких обставин не були готові погодитися на резолюцію, яка містила б ультиматум Іраку. Тож ми потрапили в пастку такого становища. Вони готові були погодитися лише на повторення вже існуючої резолюції з тим винятком, що хотіли зробити її слабшою. Але ж це не мало сенсу!» – зауважив екс-прем’єр.

Тоні Блер надіслав 45 тисяч британських вояків на підтримку американській армії в Іраку. Рішення воювати було одним із найбільш суперечливих за 10 років його перебування на посаді прем’єр-міністра. Воно призвело до масових протестів і звинувачень, що він навмисно ввів громадськість в оману щодо причин вторгнення.

Сьогодні близько 50 учасників антивоєнної кампанії протестували біля місця проведення слухань у Лондоні, скандуючи: «Блер – брехун, тисячі померли».

Розслідування комісії нині наближається до кінця.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG