Доступність посилання

ТОП новини

Нова книжка Блера – бестселер у Британії на тлі протестів проти її презентацій


Колишній британський прем’єр-міністр Тоні Блер після презентації книжки «Подорож» (A Journey) на телебаченні, 6 вересня 2010 року
Колишній британський прем’єр-міністр Тоні Блер після презентації книжки «Подорож» (A Journey) на телебаченні, 6 вересня 2010 року

Лондон – Книжка спогадів колишнього британського прем’єр-міністра Тоні Блера, що вийшла у світ минулого тижня, вже стала найбільшим бестселером у Британії та Ірландії. Але її презентації супроводжуються бурхливими протестами учасників антивоєнного руху, які звинувачують Блера у тому, що він втягнув Британію у війну в Іраку.

У середу Тоні Блер, який тричі поспіль приводив свою Лейбористську партію до перемоги на парламентських виборах, був змушений скасувати вечірку в Лондонській галереї сучасного мистецтва Tate Modern, що мала на меті відзначити вихід у світ його книжки «Подорож» (“A Journey”).

Блер ухвалив таке рішення, щоб відвернути черговий протест учасників антивоєнної кампанії, які погрожували зірвати захід. За день перед тим із такої ж причини було скасовано заплановану презентацію в одній із книгарень, а в минулі вихідні у Дубліні учасники протесту кидали в бік колишнього керівника британського уряду яйця, пляшки і черевики.

Блер пояснив в телеінтерв’ю, що особисто його не лякає перспектива пройти повз демонстрантів, бо він це робив усе своє політичне життя, але для гостей на його заходах це може бути неприємним досвідом.

Блер був загалом добрим прем’єром – опитування

Британський журналіст, який нині є заступником редактора видання Wall Street Journal Europe, Іан Мартин пояснив реакцію певної частини британського суспільства на книжку Тоні Блера в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Коріння антиблерівських сентиментів – у рішеннях, які він ухвалив щодо війни в Іраку, а також у почутті, яке мають і деякі ліві, і деякі праві, що він увів суспільство в оману і повів Британію на незаконну війну, – зауважує Мартин. – Тож є досить могутня коаліція інтересів проти нього. Однак іноді значення цього перебільшують. І ніколи це не було настільки перебільшеним, як протягом останнього тижня. Якщо послухати деяких політиків і ЗМІ, то Блер – це воєнний злочинець і найненависніша людина у Британії. Чому ж тоді його книжка так добре розходиться? Якщо проглянути результати різних опитувань, то видно, що громадськість має значно витонченіше сприйняття Блера, ніж політики й елітні журналісти. Опитування у Лондоні минулими вихідними, зокрема, показало, що понад половина британців вважає, що Блер був загалом добрим прем’єр-міністром. Його сприймають як велику особистість, суперзірку, відносно молоду людину, що може мати попереду й інші справи».

Саме через те, що дуже багато британців сприймають Блера як одного з найвидатніших політичних діячів останніх десятиліть, його книжка має такий великий успіх у читачів. «Подорож» сягнула першого місця у списку бестселерів у Великій Британії та Ірландській Республіці. Вже у перші чотири дні було продано 92 тисячі примірників. Видавництво Random House вже 6 разів її передруковувало.

Речник найбільшої мережі британських книгарень Waterstone’s назвав спогади Блера феноменальним комерційним успіхом і зазначив, що всі відвідувачі тільки про них і говорять. Тож, на його думку, саме реалізація, а не протести, є доказом успіху. Британці вирішили сформувати власну думку про книжку Блера, замість того, щоб покладатися на чиїсь коментарі. Очікується, що показники реалізації залишатимуться високими до Різдва. Блер призначив усі гроші, що будуть зароблені на книжці, для доброчинної організації, що опікується важкопораненими вояками. Йдеться про кільканадцять мільйонів доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG