Доступність посилання

ТОП новини

Вирок у справі Дем’янюка можуть оголосити наприкінці березня


Земельний суд у Мюнхені може оголосити вирок у справі вихідця з України Джона (Івана) Дем’янюка вже наприкінці березня. Німецькі ЗМІ цитують речницю Земельного суду Мюнхена, яка, відповідаючи в четвер на запитання журналістів, повідомила, що «головуючий суддя в процесі називає 22, 23 і 24 березня як можливі дати оголошення вироку».

У Німеччині Джонові (Іванові) Дем’янюку висунули звинувачення в більш як 28 тисячах випадків співучасті у вбивстві.

Німецькі прокурори заявляють, що Дем’янюк служив охоронцем у нацистському таборі смерті Собібур на території окупованої нацистами Польщі протягом часу, за який там знищили понад 28 тисяч людей, а відтак винен у причетності до їхнього вбивства.

Дем’янюк заперечує ці звинувачення й заявляє, що ніколи не був охоронцем у таборах смерті, хоча як радянський військовополонений був змушений до служби на німців.

Раніше Дем’янюка, який жив у Сполучених Штатах Америки, вже вдруге позбавили американського громадянства і на запит Німеччини депортували до цієї країни для суду.

У 1980–90-х роках його вже позбавляли громадянства США і видали до Ізраїлю, де засудили до кари смерті за звинуваченням, ніби він був сумнозвісним своєю жорстокістю охоронцем на прізвисько «Іван Грозний» в іншому нацистському таборі смерті Треблінка. Але після перегляду справи це звинувачення зняли, вирок скасували і Дем’янюка звільнили. Сполучені Штати тоді повернули йому громадянство.
XS
SM
MD
LG