Доступність посилання

ТОП новини

Влада Януковича не завжди діє розумно (європейська преса)


Прага – Західні дипломати вважають, що посилення репресій проти української опозиції з боку влади Януковича лише посилить критику з боку Заходу. Європейські газети звертають угаву й на те, що Президент Янукович просить у Європи гроші на Чорнобиль і запрошує іноземних інвесторів до України. Експерти також вважають, що інтеграція ядерних активів Росії й України вже неминуча.

Європейське видання часопису «Волл Стріт Джорнал» інформує, що влада Президента Януковича «посилює кримінальне переслідування лідера опозиції Юлії Тимошенко» та відкрила проти глави БЮТ ще одну кримінальну справу. Йдеться про ніби-то перевищення нею своїх повноважень Прем’єр-міністра під час закупівлі закордоном тисячі транспортних засобів, які не були обладнані для використання як медичні авта. Газета також наводить слова Тимошенко, яка запевняє, що й ця справа є «фальсифікацією» та насправді має на меті посилення «політичних репресій» проти неї та її політичної сили. «Волл Стріт Джорнал» нагадує, що США та ЄС вже висловили «своє занепокоєння вибірковими політичними переслідуваннями української опозиції» з боку влади Януковича. Хоча один із членів команди Президента України, глава СБУ Валерій Хорошковський заперечив політичні мотиви у кримінальних справах проти опозиції та наголосив, що, мовляв, «ми не маємо окремого кримінального кодексу для членів опозиції». Впливова газета також цитує міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова, котрий заявляв у парламенті в Киві, що влада відкрила понад 100 справ проти членів Партії регіонів Януковича і лише близько 70 проти соратників Юлії Тимошенко. «Волл Стріт Джорнал» наводить думки західних політичних спостерігачів, котрі не впевнені, чи посадить влада Януковича Юлію Тимошенко до в’язниці, але вони переконані, що такий крок уряду в Києві «лише посилить критику з боку Заходу». Впливова газета також цитує тут одного західного дипломата, який сказав: «Ув’язнення Тимошенко було б із жахом сприйнято на Заході і це був би не раціональний крок, але вони у Києві не завжди діють розумно».

Австрійська «Дер Штандард» оприлюднила окрему статтю присвячену перебуванню Президента України Віктора Януковича на 40-му засіданні Світового економічного форуму в швейцарському Давосі. Газета зауважує, що український глава намагається бути активним на всіх головних заходах Форуму і створювати враження лідера країни, яка рухається по шляху динамічних реформ, насамперед, своєї економіки. «Дер Штандард» цитує засновника форму в Давосі Клауса Шваб, який сказав у інтерв’ю лондонському «Економісту», що 2011 рік буде вирішальним для світової економіки та засвідчить здатність всіх країн спільно передбачити і зменшити всі глобальні економічні ризики. Тому, як зауважує австрійське видання, важливо, що й глава України бере участь у такому важливому і змістовному форумі, що важливо як для Форму, так і для України. Газета також інформує про орієнтацію влади у Києві на співпрацю з провідними західними політичними та фінансовими установами, що стосується й розширення інвестицій в Україні та, наприклад, добудови захисного саркофага над 4-м реактором Чорнобильської АЕС, зруйнованим 25 років тому вибухом. «Дер Штандард» відзначає, що такі західні установи як ЄБРР, Світовий банк готові допомогти Україні з ліквідацією наслідків Чорнобиля.

Московська «Нєзавісімая газета» пише, що банкрутство українського «Енергоатому» лише прискорить «інтеграцію російських та українських ядерних активів». Видання також зауважує, що не зважаючи на судові слухання щодо банкрутства українських атомних електростанцій, все ж процес початку будівництва російсько-українського заводу зі збагачення ядерного палива для АЕС вже пішов. Хоча експерти вважають, що російські та українські фахівці поспішають із будівництвом заводу, щоб не дати опонентам часу для публічного обговорення аргументів проти такого будівництва. «Нєзавісімая газета» також наводить думки фахівців, котрі вважають, що будівництво заводу на таких умовах лише посилить залежність України від Росії.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG