Доступність посилання

ТОП новини

У Єгипті – восьмий день протестів


Єгипетська опозиція сподівається, що сьогодні у вуличних протестах у Каїрі з вимогою відставки президента Хосні Мубарака візьме участь мільйон осіб. Заворушення в Єгипті тривають уже другий тиждень.

Військові напередодні заявили, що визнають право співгромадян на мирні протести, але застерегли від грабунків. Представник армії Ісмаїл Етман сказав у телевізійному ефірі: «В ім’я Аллаха звертаюся до великого народу Єгипту. Оскільки ваші збройні сили визнають законність ваших вимог і турбуються про вашу безпеку, ми підкреслюємо: по-перше, право на мирний протест гарантовано для всіх, по-друге, заборонені будь-які дії, спрямовані на дестабілізацію або пошкодження державного та приватного майна».

Новопризначений віце-президент Омар Сулейман оголосив, що президент Мубарак попросив його розпочати діалог з різними політичними силами про конституційні та інші реформи. Державне телебачення пізніше повідомило про початок таких переговорів.

Сполучені Штати, які залишалися ключовим союзником Єгипту протягом тридцятирічного правління Мубарака, в понеділок закликали його зробити у відповідь на протести більше, ніж призначення нового уряду. Водночас Вашингтон поки що утримується від публічних заяв про те, чи має Хосні Мубарак піти у відставку.
XS
SM
MD
LG