Доступність посилання

ТОП новини

Рада схвалила зміни до Конституції з приводу дати виборів


Верховна Рада внесла зміни до Конституції України, закріпивши окремою нормою проведення чергових виборів парламенту в останню неділю жовтня 2012 року, а Президента – в останню неділю березня 2015 року.

За ухвалення в цілому відповідного законопроекту проголосували 310 депутатів при мінімально необхідних 300. «За» голосували 180 депутатів від Партії регіонів, сім – від «БЮТ-Батьківщини», 41 – від НУНС, 25 комуністів, 20 представників Народної партії й 37 позафракційних депутатів.

Одразу ж після голосування голова Верховної Ради України Володимир Литвин оголосив перерву на 30 хвилин для проведення консультацій.

19 листопада парламент попередньо схвалив зміни до Конституції, що встановлюють дату чергових президентських і парламентських виборів.

Закон уніфікує терміни повноважень державних органів влади та органів місцевого самоврядування, які становитимуть п’ять років. Також встановлюється, що чергові вибори Президента відбуватимуться останньої неділі п’ятого року повноважень глави держави, а вибори до Верховної Ради і місцевих рад – останньої неділі жовтня п’ятого року їх повноважень.

Після ухвалення Конституційним Судом рішення про повернення Конституції в редакції 1996 року виникла дискусія про те, коли повинні пройти чергові парламентські вибори, оскільки редакція Основного Закону 2004 року передбачала, що вони проводяться в останню неділю останнього місяця п’ятого року повноважень парламенту, а за Конституцією 1996 року – в останню неділю березня четвертого року повноважень.

Опозиційні сили виступали за проведення чергових виборів Верховної Ради у 2011 році.
XS
SM
MD
LG