Доступність посилання

ТОП новини

Кримська зачистка від Лужкова: Уряд Москви припиняє фінансування «лужковських» проектів у Криму


Колишній мер Москви Юрій Лужков
Колишній мер Москви Юрій Лужков

Сімферополь – Московський уряд (міська влада столиці Росії) припиняє фінансування Російського культурного центру у Сімферополі і Дому Москви у Севастополі. Перша установа готується до закриття, друга – переходить на комерційні рейки. Разом із тим керівники сімферопольського Російського культурного центру сподіваються, що їх захистить російський тандем Дмитра Медведєва і Володимира Путіна, яким вони, а також представники низки проросійських організацій Криму, надіслали листи.

Російський культурний центр у Сімферополі (РКЦ) діє уже 10 років, а Дім Москви у Севастополі – майже п’ять. Усі вони виникли за ініціативою ще недавнього мера столиці Росії Юрія Лужкова і справно фінансувалися урядом (міською владою) Москви.

Директор РКЦ, колишній
Директор РКЦ, колишній міністр культури Криму Михайло Голубєв
міністр культури Криму Михайло Голубєв розповів у вівторок на прес-конференції в Сімферополі, що Департамент зовнішньоекономічних і міжнародних зв’язків нового московського уряду відмовився з 1 січня фінансувати ці заклади, створені за ініціативою Юрія Лужкова.

Один із московських міських міністрів офіційно повідомив РКЦ, що «через складну економічну ситуацію», а також зважаючи на «необхідність оптимізації бюджетного фінансування», програми на підтримку «російських співвітчизників» за кордоном «різко скорочені». Російський культурний центр запитував на 2011 рік 6 мільйонів російських рублів, а це півтора мільйона гривень, в основному на зарплату 22 працівників.

Центр має свої філії у 9 містах Криму і проводив переважно гуманітарні заходи з пропагування російської мови та вшанування радянського минулого.

Михайло Голубєв каже, що у випадку повного припинення фінансування РКЦ як організацію доведеться закрити. На його думку, навіть зміна новим українським керівництвом мовно-культурної та освітньої атмосфери в Україні не мала б вплинути на політику Москви в Криму.

Російський культурний центр, Сімферополь
Поки що ж керівництво Центру шукає кошти в російських федеральних фондах. Михайло Голубєв зауважив, що, можливо, звертатиметься за грошима і до самого Юрія Лужкова. На запитання про це кримського журналіста він відповів, що коли не залишиться «жодних інших можливостей для розв’язання питання», то він шукатиме можливості «зв’язатися з Юрієм Михайловичем».

Чи потрібні Криму «лужковські» проекти?

Місцеві оглядачі припускають: фактичне закриття російських установ на Кримському півострові пов’язане з тим, що їх заснував і фінансував колишній мер Москви Юрій Лужков. Сам директор РКЦ Михайло Голубєв хоч і дуже дипломатично, але підтвердив: «Мене попросили не коментувати подібного роду питання, проте аналогія проглядається».

Активіст однієї з проросійських організацій Криму Святослав Компанієць був більш прямолінійним. «Поза всяким сумнівом, закриття РКЦ пов’язано з відставкою екс-мера Москви Юрія Лужкова, – каже він. – Москва сьогодні вибудовує прагматичні ділові стосунки з Києвом, і утримувати ті заклади, які не виправдовують вкладені кошти і не досягають якихось прагматичних цілей, немає сенсу, і їх слід ліквідувати. Це цілком природній процес. І сказати, що кримчани і севастопольці якось особливо жалкуватимуть, я не можу».

Разом із тим стало відомо, що низка проросійських політиків звернулася до мера Москви Сергія Собяніна, президента Росії Дмитра Медведєва і російського прем’єра Володимира Путіна з проханням відновити фінансування московських структур на Кримському півострові.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG