Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали vs націоналісти: боротьба чи симбіоз протилежностей?


Київ – Реформам, які впроваджує влада, та стабільності в Україні загрожує діяльність радикальних націоналістичних партій та організацій – про це сьогодні на прес-конференції заявляли лідери Антифашистського форуму України. Натомість представники опозиції зазначають, що влада свідомо привертає увагу до діяльності радикальних націоналістів.

Заяви, які роблять ватажки націоналістичних партій та організацій, передусім партії «Свобода», ставлять під загрозу стабільність в Україні та цілісність держави, а тому мають привернути до себе увагу правоохоронних органів, кажуть діячі, які називають себе антифашистами.

«Політики зі «Свободи» та низки ще радикальніших рухів беруть на озброєння гасла батьків-засновників інтегрального націоналізму. Терористичний акт у Макіївці, підрив пам’ятника (Сталінові), заклики до революції змушують нас вкотре нагадувати громадянам України про небезпеку загравання з націоналістами», – вважає співголова Антифашистського форуму, народний депутат від Партії регіонів Олег Царьов.

Щоправда, згодом, відповідаючи на запитання, Царьов визнав, що немає підстав стверджувати, ніби вибух у Макіївці організували націоналісти.

Антифашистам закидають антиукраїнськість

Лідери Антифашистського форуму назвали «актом історичної справедливості» рішення про скасування указу Президента Віктора Ющенка про присвоєння звання Героя України провідникові ОУН Степанові Бандері.

Разом із цим співголова Антифашистського форуму та голова Луганської обласної ради, регіонал Валерій Голенко утримався від того, щоб дати оцінку встановленню в Запоріжжі пам’ятника Сталінові.

Олег Царьов натомість засудив знищення за допомогою вибухівки будь-яких пам’ятників, навіть Степанові Бандері.

Лідер партії «Свобода» Олег Тягнибок зазначає, що діяльність Антифашистського форуму має антиукраїнський характер. «Подібні організації, – каже він, – накидають нам своїх героїв і радянський стиль мислення. Зрозуміло, що одне з їхніх завдань – це знищення українських національних організацій».

Сподобатися Заходові, щоб налякати Схід?

Натомість політтехнолог Олег Медведєв, який співпрацює з опозиційною партією «Батьківщина», вважає, що влада навмисно роздмухує націоналістичну загрозу, створюючи для себе «зручного» опонента.

«Думаю, що так званим антифашистам із Партії регіонів треба провести внутрішньопартійне розслідування і спробувати пошукати всередині власної партії покровителів тих політичних сил, які вони називають фашистськими», – зазначає він.

За словами політтехнолога, влада реалізовує двопланову технологію. «Треба, щоб, наскільки Захід захоплюється «Свободою», настільки ж її повинен боятися Схід», – зазначає Олег Медведєв.

Між тим група львівських громадських діячів, об’єднаних в Унівську групу (до її складу входять відомі львівські науковці, підприємці та діячі культури), засудила заяви лідерів місцевого осередку «Свободи». На думку представників Унівської групи, свідомо чи не свідомо недавні заяви Ірини Фаріон та Юрія Михальчишина ізолюють Львів від решти України та перекреслюють її європейський вибір, а тим самим сприяють втягненню України у світ «регульованої демократії».

Натомість Олег Тягнибок відкидає ці закиди. За його словами, ліберали і демократи були при владі і довели ситуацію до того, що антиукраїнські сили захопили владу.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG