Доступність посилання

ТОП новини

Додатково 750 тисячам британців доведеться платити високі податки


Лондон – Внаслідок податкової реформи, що її здійснює британський уряд, з початку нового фінансового року, який у Британії припадає на початок квітня, на три чверті мільйона більше громадян тієї країни платитимуть вищі податки, ніж тепер. Це – дані провідного дослідницького інституту в ділянці економіки.

За підрахунками британського Інституту фіскальних студій (IFS), пересічна британська сім’я втратить приблизно 200 фунтів стерлінгів на рік (це приблизно 320 доларів) унаслідок збільшення податків та зменшення соціальної допомоги з початку нового фінансового року 5 квітня.

Нині у Великій Британії понад 30 мільйонів людей є платниками прибуткового податку. Але завдяки змінам, які запроваджує новий британський уряд, півмільйона людей, що платять прибутковий податок за нинішньої системи, більше його не платитимуть. Водночас 750 тисяч людей, що нині платять прибутковий податок на рівні 20 відсотків, із квітня платитимуть уже 40 відсотків. Тому реформа найболючіше вдарить саме по них.

Директор Інституту фіскальних студій Пол Джонсон пояснює, чому це відбувається: «Уряд заявив, що хоче збільшити розмір мінімального прибутку, який взагалі не обкладається прибутковим податком. У майбутньому така мінімальна сума поступово сягне 10 тисяч фунтів, але цього року її спочатку буде піднято до семи з половиною тисяч фунтів. Щоб можна було заплатити за це, уряд хоче, щоб ті, котрі заробляють добре, не були у виграші. А для цього він знижує розмір заробітків, з яких люди починають платити значно вищий прибутковий податок. Таким чином, додаткові три чверті мільйона людей переходить до групи платників більш високого рівня податків».

У звіті мовиться, що механізм того, чому і як конкретно одні категорії людей здобудуть, а інші втратять від податкової реформи, важко пояснити не експертам. Проте зауважується, що від змін найбільше фінансово виграють батьки-одинаки, котрі не працюють, та бездітні сім’ї або самотні люди з низькими і середніми прибутками.

Особливості британського прибуткового податку

Прибуток, що підлягає оподаткуванню, складається з грошей, зароблених на роботі, а також на банківських заощадженнях, пенсійних та акційних фондах.

Перші зароблені сім з половиною тисяч фунтів (це приблизно 12 тисяч доларів) не обкладатимуться прибутковим податком з наступного фінансового року (це – на тисячу фунтів більше, ніж раніше). Ті, що заробили менше 35 тисяч фунтів понад суму, яка не підлягає оподаткуванню, платять на них податок на рівні 20 відсотків. Ті, що заробили більше 35 тисяч, платять прибутковий податок на рівні 40 відсотків. А найбільший податок платять ті, що заробляють понад 150 тисяч фунтів на рік, – він становить 50 відсотків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG