Доступність посилання

ТОП новини

Україна підпише мирову угоду з Vanco в лютому – Клюєв


Уряд України цього місяця підпише мирову угоду з компанією Vanco Prykerchenska, повідомив перший віце-прем’єр Андрій Клюєв.

«Ми закінчили процедуру підготовки і підписання мирової угоди з Vanco (...) Її буде підписано в лютому», – сказав урядовець.

За його словами, мирова угода не передбачає застосування штрафних санкцій до держави.

Як заявив Клюєв, угода з Vanco Prykerchenska є вигідною для України. «Контракт із Vanco вигідний. Я цей контракт готував в 2006-2007 роках, підписував його ось цими своїми руками і цього не приховую», – сказав перший віце-прем’єр.

Він зауважив, що практично 50% продукції, що буде добувати Vanco, належатиме державі. «І я шкодую, що цей інвестиційний проект не почав реалізовуватися наприкінці 2007-початку 2008 року, вже був би позитивний ефект», – сказав Клюєв.

У 2006 році Vanсo International Ltd. виграла перший відкритий конкурс і уклала з Кабінетом Міністрів України в жовтні наступного року Угоду про розподіл продукції, яку видобуватимуть в межах Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря.

У травні 2008 року Кабмін України постановив в односторонньому порядку вийти з угоди про розподіл продукції з Vanco. За місяць до цього Міністерство охорони довкілля доручило анулювати ліцензію компанії на користування надрами шельфу Чорного моря.

Vanco зі свого боку розпочала міжнародну арбітражну процедуру проти уряду України. У липні цього року держава Україна і компанія Vanco Prуckerchenska призупинили арбітражний процес у Стокгольмському арбітражному суді й почали переговори, метою яких є мирне врегулювання спору щодо Угоди про розподіл продукції.
XS
SM
MD
LG