Доступність посилання

ТОП новини

Керівники Єгипту закликають до спокою


Віце-президент Єгипту Омар Сулейман закликав у четвер дати владі можливість здійснити політичні реформи перед президентськими виборами в вересні цього року.

Він попередив, що, коли не буде перехідного періоду, настане політичний вакуум влади.

Тим часом президент Хосні Мубарак, виступаючи в четвер на американській телемережі ABC, теж попередив, що в разі його негайної відставки вакуум влади заповнить заборонена ісламістська організація «Мусульманське братство».

Водночас він заперечив, що в насильницьких діях, у яких від середи загинули вже щонайменше вісім людей і ще сотні поранені, винні його прихильники.

Жорстокі сутички між прихильниками і супротивниками Мубарака, незважаючи на зусилля армії відокремити їх, тривали в четвер у центрі столиці Єгипту Каїра, на площі Тахрір («Визволення») і сусідніх вулицях, другий день поспіль.

Прем’єр-міністр Ахмед Шафік запевняв у четвер на державному телебаченні, що нинішнє насильство в країні не було сплановане чи організоване владою, як то стверджує опозиція.

Він вибачився за це насильство і пообіцяв, що ці події дбайливо розслідують.

А Генеральна прокуратура оголосила, що забороняє виїзд із країни трьом колишнім міністрам і чільному членові владної партії, доки триває розслідування їхньої можливої ролі в цих подіях.

Опозиція вимагає негайної відставки 82-річного Хосні Мубарака, який керує Єгиптом майже 30 років, і відкидає його заяву, що він уже не балотуватиметься на вересневих виборах, але добуде нинішній термін до кінця, готуючи за цей час реформи в країні.
XS
SM
MD
LG