Доступність посилання

ТОП новини

Єгиптяни після п’ятничної молитви знову протестуватимуть


Єгиптяни продовжують вимагати негайної відставки президента Хосні Мубарака. Сьогодні опозиціонери організовують велику загальнонаціональну акцію протесту, яку вони називають «П’ятницею виходу».

Новий прем’єр-міністр Ахмед Шафік сказав міністру внутрішніх справ, що його підлеглі не повинні чинити ускладнень мирній ході після п’ятничної молитви. Водночас Держдепартамент США заявив про можливість конфронтації.

У четвер президент Єгипту Хосні Мубарак підтвердив бажання залишити посаду, але висловив побоювання, що його відставка призведе до хаосу в країні. Учора на вулицях Каїра сталися нові криваві сутички між опонентами і прихильниками Мубарака.

Сенат США у своїй резолюції закликав Мубарака одразу розпочати процес політичних трансформацій, що передбачав би проведення виборів і передачу влади тимчасовому уряду пізніше цього року. Водночас видання «New York Times» повідомляє, що американські дипломати ведуть також переговори про негайну відставку Мубарака.

Іноземні засоби масової інформації також під загрозою після того, як віце-президент Єгипту Омар Сулейман звинуватив іноземців у розпалюванні заворушень. Комітет захисту журналістів повідомив, що 24 репортери були затримані протягом останньої доби. На журналістів нападають пропрезидентські активісти. Грецький і шведський репортери зазнали ножових поранень.

Речник Білого дому Роберт Ґіббз засудив «систематичні напади» на журналістів. Держсекретар США Гілларі Клінтон також різко засудила це явище. «Є чітка відповідальність уряду Єгипту, в тому числі армії, – захищати тих, кому погрожують і притягувати до відповідальності осіб, що вчиняють ці напади. Єгипетський уряд має забезпечити журналістам можливість розповідати про ці події народові Єгипту і всьому світу», – сказала Клінтон.

У прагненні послабити напруженість віце-президент Єгипту Омар Сулейман запросив раніше заборонений рух «Брати-мусульмани» до участі в загальнонаціональному діалозі.

Це сталося після того, як прем’єр-міністр Ахмед Шафік вибачився за насильство в середу, коли загинули 10 осіб. За оцінками ООН, з часу початку заворушень у Єгипті загинули до 300 людей.
XS
SM
MD
LG