Доступність посилання

ТОП новини

Японський учений хоче «оживити» мамонтів


Прага – Японський учений, який давно мріє відтворити живого мамонта, поновлює свої зусилля. Із останніми досягненнями генної інженерії його мрія наближається до реальності, каже професор Акіра Ірітані. Залишилося тільки знайти в вічній мерзлоті в російському Сибіру рештки мамонта, в яких були б неушкоджені клітини для клонування…

Професор Акіра Ірітані вважає, що технічні проблеми клонування мамонта вже подолані. Наприклад, інші японські вчені вже клонували мишу, яка пролежала в морозильнику 16 років. Тепер, заявив він нещодавно у пресі, потрібен тільки «добрий зразок» замороженої тканини мамонта з вічної мерзлоти.

«Нинішнє людство має відповідальність, навіть обов’язок, повернути до життя вимерлих тварин, бо деякі елементи нашої культури, нашої нинішньої розвиненої культури, і знищили їхнє життєве середовище», – сказав він в інтерв’ю Радіо Свобода.

Відтак учений, який очолює Інститут передових технологій Університету «Кінкі» в Осаці в Японії і вже 13 років просуває свій «Проект відтворення мамонта», готується цього літа в експедицію до Росії.

У Росії готові дати батьківщину новим мамонтам

І там він має однодумців. Еколог Сергій Зимов, який іще з 1980-х років опікується «Плейстоценовим парком» – природним заказником на північному сході Якутії, недалеко від Північного Льодовитого океану, – готовий прийняти в себе й живих мамонтів.

«Моя відповідальність – підготувати екосистему мамонтів, ландшафт, типовий для мамонта. І я досяг успіху в цьому проекті. Отож, якщо якісь шаленці знайдуть досить грошей і відтворять мамонта, ми будемо готові», – каже дослідник, який хоче відновити «тундростеп» – екологічну систему Північної півкулі часів плейстоцену, епохи мамлнтів і льодовикових періодів.

Нині у «Плейстоценовому парку» вже живуть представники так званої мегафауни – великих тварин, які (чи предки яких) заселяли ці території десятки тисяч років тому, і вчений планує далі розширювати свій експеримент.

Проблеми не відраджують ученого

Однак, крім ентузіастів, не бракує й критиків. Знайти в заморожених у мерзлоті рештках мамутів збережені життєздатні клітини – майже нереальна справа, вважає американський палеонтолог Данієл Фішер. Адже ці тварини вимерли понад 5 тисяч років тому.

«Ми, я б сказав, не маємо жодної клітини, в якій можна було б виявити непошкоджене ядро, а саме це необхідно для операції клонування, про яку йдеться», – каже професор Мічиганського університету, який останніми роками досліджував рештки трьох мамонтів, знайдених у вічній мерзлоті в Сибіру.

Інші дослідники порушують і етичні питання: наприклад, де, крім відносно невеликого «Плейстоценового парку», могли б жити відновлені мамонти, для яких уже не існує природного середовища? Як виглядає, тільки в неволі.

Іще іншим не подобається планована технологія: знайдений генетичний матеріал із ядра клітини мамонта мають перенести до яйцеклітини сучасного слона, і в разі успіху виносити й народити мамутеня повинна жива слониха.

Тож, за словами критиків, призначені на проект кошти краще було б витратити на збереження інших видів тварин, які зараз перебувають під загрозою.

Та професор Ірітані не втрачає оптимізму. Він сподівається відновити першого мамонта вже років через п’ять.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG