Доступність посилання

ТОП новини

Лідери ЄС хочуть посилення безпеки поставок енергоресурсів


Лідери Європейського Союзу вважають за необхідне посилити безпеку поставок енергетичних ресурсів.

Про це йдеться у висновках, ухвалених сьогодні на засіданні Європейської Ради в Брюсселі.

«Надійні, гарантовані, стабільні та доступні енергетичні ресурси, що сприяють європейській конкурентоспроможності, залишаються пріоритетом для Європи», – наголошується в документі.

Згідно з ухваленими висновками, до 2014 року планується завершити створення повністю інтегрованого внутрішнього ринку, що має дозволити вільне переміщення газу і електроенергії у всіх країнах-членах ЄС.

«Жодна країна-член не повинна залишатися ізольованою від Європейських мереж газо- і електропостачання після 2015 року, або відчувати загрозу своїй енергетичній безпеці через нестачу відповідних інфраструктурних з'єднань», – наголосили лідери ЄС.

Вони також запропонували Єврокомісії до червня цього року підготувати оцінку рівня бюджетних вкладень, необхідних для розвитку інфраструктурних проектів.

У цілому, згідно зі здійсненою Єврокомісією оцінкою в 2010 році, загальна вартість інвестицій – бюджетних і приватних – в інфраструктуру до 2020 року має становити близько 1 трильйон євро.

У документі також наголошується на необхідності продовження роботи над посиленням енергоефективності та розвитком енергетики з відновлюваних ресурсів.
XS
SM
MD
LG