Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ занепокоєні рівнем дотримання прав людини в Україні


Київ – В ОБСЄ переймаються ситуацією з дотриманням прав людини в Україні, заявив під час візиту до Києва міністр закордонних справ Литви, нинішній голова Організації з безпеки та співпраці в Європі Аудронюс Ажубаліс. Водночас міністр закордонних справ Костянтин Грищенко запевнив свого литовського колегу, що демократія в Україні жива.

Перед візитом до України литовський міністр закордонних справ Аудронюс Ажубаліс підготував статтю для одного з українських видань, де виклав основні принципи головування Литви в ОБСЄ, а також плани співпраці з Україною. Зокрема, Ажубаліс наголосив на поглибленні співпраці у сферах безпеки та екології. Так, до літа 2012 року спільно з ОБСЄ Україна завершить утилізацію надлишкових запасів меланжу: контейнери з цим високотоксичним компонентом нині в аварійному стані.

Аудронюс Ажубаліс
Водночас на зустрічах із українським керівництвом першочерговим у процесі обговорення було питання дотримання прав людини в Україні. «На міжнародному рівні утверджується така ситуація, коли стан дотримання прав людини і свободи слова в Україні викликає багато запитань. Ми сподіваємося, що ці питання будуть дуже скрупульозно вивчатися нашими колегами, і що Україна залишиться одним із лідерів серед інших країн цього регіону в забезпеченні свободи слова, а також проведенні демократичних перетворень і створенні істинного громадянського суспільства», – зазначив після переговорів в українському МЗС Аудронюс Ажубаліс.

В українському МЗС кажуть, що демократія жива

Натомість в українському зовнішньополітичному відомстві проблем із дотриманням прав людини в Україні не бачать. Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко переконаний, що демократія в Україні жива.

«В ситуації, коли майже всі з присутніх на брифінгу телекамер представляють незалежні канали, які мають можливість проводити абсолютно вільну редакційну політику; коли в країні існує ціла низка телепрограм, де в прямому ефірі ведуться дискусії, в яких беруть участь опозиція і найяскравіші її представники; коли критичні висловлювання іноді виходять за рамки відповідності реальним фактам, але при цьому проводиться предметне обговорення і дослухаються до думки громадянського суспільства, – все це є свідченням того, що демократія і свобода преси в Україні живі», – сказав міністр.

Крім представника ОБСЄ, стурбованість демократичним розвитком України цими днями також висловив голова Європейського парламенту Єжи Бузек.

Під час нинішніх зустрічей у Києві литовський міністр Аудронюс Ажубаліс також обговорює головування України в ОБСЄ у 2013 році. Президент України Віктор Янукович пообіцяв голові ОБСЄ взяти процес підготовки під особистий контроль.

Головування України в ОБСЄ погодили восени минулого року. Україна перейме естафету в Ірландії, яка очолюватиме Організацію з безпеки та співпраці в Європі у 2012 році.

Першою пострадянською державою, яка очолила ОБСЄ, минулого року став Казахстан. На думку правозахисників із організації «Human Rights Watch», і без того погане становище з правами людини в Астані за цей час ще погіршилося: в країні кидають за ґрати журналістів, а одній із провідних опозиційних партій відмовили у реєстрації. Тож питання, як підготовка до головування у міжнародній організації може вплинути на демократичний рейтинг України, наразі залишається відкритим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG