Доступність посилання

ТОП новини

Непрозорість бізнесу і корупція в Україні безпрецедентні (європейська преса)


Прага – Провідні європейські газети цитують представників світового бізнесу, котрі мають гіркий досвід роботи в Україні і які характеризують ситуацію тут як «беззаконня, непрозорість та нечесність». Хоча, на відміну від критики того ж Світового банку щодо несприятливого «ділового клімату» в Україні, делегація МВФ у Києві хвалить уряд Азарова за вирівнювання ситуації в українській економіці. Газети також інформують про вигідний контракт чеських транспортників, котрі продали Україні два свої нові поїзди до Євро-2012.

Кореспондент «Файненшел Таймз» у Києві Роман Олеарчик пише у своєму блозі в газеті, що представники Американської торгової палати у Києві охарактеризували натиск влади Януковича на іноземних інвесторів, наприклад, в аграрному, зерновому бізнесі в Україні, як «незаконний, непрозорий і нечесний», коли саме з волі Президента України для іноземних інвесторів були різко скорочені експортні долі на зерно і встановлений несправедливий ціновий диктат. За оцінками американців, такі підходи лише призводять до мільярдних (у доларах) збитків для України. «Магнатам зі зв’язками дозволяють наживатися на прибуткових оборудках на шкоду країні, і так виглядає, що при Адміністрації Президента Януковича, котра спирається на олігархів, вони процвітають», – пише Роман Олеарчик. Іноземні інвестори кажуть, як зауважує автор, що «натиск з боку державних чиновників в Україні посилюється, а непрозорі оборудки стають за своєю повторюваністю просто безпрецедентними». Тут ідеться про нечесну конкуренцію в газовидобувній галузі, нафтовому бізнесі в Україні, коли «своїх» влада Януковича просто звільняє від будь-яких мит і податків, а іноземним компаніям створює всілякі перепони. Хоча представники уряду в Києві кажуть, що не отримували якихось конкретних фактів від іноземних інвесторів стосовно тиску та корупції з боку чиновників.

Австрійська «Дер Штандард» інформує, що глава місії МВФ у Києві Атанасіос Арванітіс хвалить уряд Азарова не лише за стабілізацію в українській економіці та помірне зростання, але й каже, що Київ намагається виконувати умови для подальшого надання траншів із 15-мільярдного кредиту МВФ. Арванітіс також наголосив:«ми раді фінансовій стабілізації в Україні... приплив депозитів тут зростає».

Чеська «Днес» цитує чеських транспортників з вагонобудівного підприємства концерну «Шкода», котрі з вигодою для себе підписали контракт на реалізацію в Україні, державній південноукраїнській залізниці, двох сучасних двоповерхових поїздів «Сіті Елефант», по шість вагонів кожний. Ціна цих поїздів для українських залізничників 40 мільйонів євро. Поїзди ці обслуговуватимуть дистанції між Харковом і Києвом та Харковом і Донецьком під час Євро-2012, і найвища їхня швидкість 160 кілометрів на годину.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG