Доступність посилання

ТОП новини

Кримінальні справи за корупцію – засіб знищення опозиції?


Генеральний прокурор України Віктор Пшонка
Генеральний прокурор України Віктор Пшонка

Київ – Генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявив 24 листопада, що його відомство розпочало тотальну боротьбу із фінансовими зловживаннями. Серед прикладів такої боротьби він наводить слідство у справах екс-прем’єра Юлії Тимошенко та членів її уряду, й затримання у п’ятницю заступника голови Держмитслужби Віктора Бондаря. Проте експерти вважають більшість кримінальних справ проти екс-посадовців політичними.

Перешкоджати спробам розкрадати державні кошти, повертати вже награбоване та карати винних незалежно від політичної приналежності – так окреслив головні завдання Генеральної прокуратури в новому році її очільник Віктор Пшонка.

«Звертаюся до сьогоднішнього уряду: якщо будуть так само з легкістю ставитися до державних коштів, як і попередники – будуть допитуватися тими ж слідчими у тих же кабінетах, і сидітимуть у тих же СІЗО, що й посадовці минулого уряду. Всі рівні перед законом: нова влада – і стара. Гроші держави – не чіпати!» – наголосив Генеральний прокурор.

Звинувачують і вчорашню, і нинішню владу?

Віктор Пшонка повідомив, що з початку року порушено 18 кримінальних справ проти високопосадовців, яких звинувачують у шкоді, заподіяній державі, загалом на суму понад 17 мільярдів гривень. Він відкидає звинувачення в тому, що ці кримінальні справи мають політичний підтекст. На доказ цього Генеральний прокурор навів імена підозрюваних та обвинувачених, серед яких – представники як минулого, так і нинішнього уряду.

«Сьогодні порушили кримінальну справу проти екс-голови Дніпропетровської обладміністрації, а нині заступника голови Держмитслужби Віктора Бондаря, – заявив Пшонка. – Викликали на допит і затримали. За зловживання із метою отримання особистої вигоди».

В обід 24 грудня Віктор Бондар у телефонній розмові підтвердив журналістам, що дійсно знаходиться в прокуратурі, дає свідчення за однією зі старих справ, а про своє затримання нічого не чув.

СБУ, МВС та аудитори шукають нові епізоди у справі Тимошенко

Цього ж дня о третій годині на черговий допит до Генеральної прокуратури була викликана і екс-прем’єр Юлія Тимошенко. Перед ним вона заявила, що кримінальне переслідування має на меті не допустити її до жодних наступних виборів. Після допиту лідер партії «Батьківщина» сказала, що у прокуратурі їй висунули додаткові обвинувачення: в тому, що під час конвертації екологічних коштів у гривню вона завдала державі збитків на майже мільйон гривень. Свою вину Тимошенко заперечує.

«Ще раз наполягаю: пенсії я сплатила правильно. І екологічні кошти як лежали, так і лежать у Держказначействі, на спеціальних рахунках Мінприроди», – зазначила екс-прем’єр.

Тоді як Генпрокурор Віктор Пшонка зауважив, що скоро можуть стати відомі нові епізоди зловживань Тимошенко та членів її Кабміну. Для розслідування злочинів попереднього уряду була оголошена у розшук екс-голова Держказначейства Тетяна Слюз, та проведений міжнародний аудит діяльності кабміну Тимошенко, зауважив Пшонка.

«Ви знаєте про те, що проведений міжнародний аудит, він теж виявив серйозні факти. Триває перевірка СБУ, МВС, і всім виявленим фактам буде дана правова оцінка», – заявив Генеральний прокурор.

«Справи проти корупціонерів» розчищають місце новим корупційним схемам – політологи

Переслідування колишніх та нинішніх посадовців, оголошене прокуратурою – служить не боротьбі з корупцією, а побудові нових її схем, вважає політолог Олександр Палій.

«Зміст існування нинішньої влади – корупція. З усіх посад ідуть гроші у так звані «чорні каси». Крім того, зверніть увагу, підряди на будівництво отримують винятково донецькі фірми. А репресії в країні наростають разом зі зменшенням популярності нової влади», – відзначає експерт.

Політичне переслідування є вагомою, але не єдиною причиною порушення кримінальних справ за розтрату державних коштів, вважає інший політолог, Володимир Фесенко.

«На жаль, є й юридичні підстави порушувати кримінальні справи. Інша річ – що такі приводи були й раніше, і поза сумнівом, нова влада припускається таких самих порушень», – констатує Володимир Фесенко.

Політолог вважає, що спалах кримінальних справ викликаний ще й тим, що Генпрокуратура отримала завдання продемонструвати боротьбу з корупцією, аби зміцнити рейтинг влади.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG