Доступність посилання

ТОП новини

Жінки в Україні зазнають більше перепон у бізнесі, аніж чоловіки – дослідження


Львів – Українським жінкам складніше вести підприємницьку діяльність, ніж чоловікам. В українському бізнесі панують гендерні відмінності, стверджують експерти Міжнародної фінансової корпорації, що є однією з інституцій групи Світового банку. Жінки потрібні українській економіці. Що ж перешкоджає їм розвивати успішний бізнес?

До економічних реформ в Україні особливо чутливі жінки, і зміни у законодавстві матимуть більший ефект саме для жіночого бізнесу. Бо переважна більшість із них, майже 70%, зайняті у торгівлі, громадському харчуванні і послугах. Останніми роками в Україні незмінною залишається ситуація, коли майже 80% усіх підприємств очолюють чоловіки, а решту – жінки. Це наслідок того, що на початку 90-х саме чоловіки мали більший доступ до майна.

Крім цього, дослідження Міжнародної фінансової корпорації засвідчує: чим більше підприємство, тим більша ймовірність, що його очолює чоловік і його підлеглими та компаньйонами є теж чоловіки. А от бізнеси, очолювані жінками, у вісім разів частіше наймають на керівні посади жінок.

Малий бізнес вимагає більшої відповідальності, ніж великий, вважає Любов Максимович, керівник організації «Жіночі перспективи» у Західній Україні.

«Жінки справді важливі для економіки, і це уже давно визнала Швеція, яка виділила свого часу гроші, і жінкам купили машини – пральні та для миття посуду. У жінок з’явився вільний час, і вони почали бізнес. Жінки здатні підтримувати імідж фірми, вони відповідальніші. Приватний малий бізнес залежить від відповідальності однієї людини. Жінка здатна брати на себе відповідальність, а чоловіки у великих корпораціях збирають наради і приймають колегіальні рішення. Жінка у малому бізнесі розраховує лише на свої сили і не завжди її підтримує чоловік», – наголосила Любов Максимович.

Без жінок українська економіка неможлива

Найбільшими перепонами у тому, щоб жінка ставала підприємцем в Україні, є те, що їй складніше отримати кредит у банку, бо вона не має майна; жінка зазнає більшого навантаження з боку органів контролю; має обмежений доступ до інформації та навчання. Фірми, якими керують жінки, а це переважно торгівля і готельно-ресторанна сфера, мають невеликі прибутки, витрачають більше грошей на оформлення документації для податкової. Майже половина респондентів жінок-підприємців також зізнались, що їм доводилось робити «подарунки» органам контролю, про це розповів спеціаліст з гендерних питань регіону Європи та Центральної Азії Міжнародної фінансової корпорації Денис Торхов. За його словами,нормальний розвиток економіки неможливий без повноцінної участі жінок.

Дослідження Міжнародної фінансової корпорації засвідчило, що потенціал українських жінок у бізнесі повністю не реалізований. Відтак потрібно удосконалити законодавство і змінити певні стереотипи, які існують донині в українському суспільстві. А ще українські чоловіки мають стати відповідальнішими перед своїми родинами, бо поки що піклування про сім’ю та дім лежить переважно на жінках .
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG