Доступність посилання

ТОП новини

Гендерна рівність на роботі


Київ – В Україні визначили 5 компаній, які найкраще дотримуються прав людини і гендерної рівності. Всеукраїнський конкурс «Рівні можливості: найкращий роботодавець 2010» організували Міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту та проект ЄС «Права жінок і дітей в Україні».

Співвідношення працівників різної статі, рівне кар’єрне зростання, рівні можливості для працевлаштування, попередження сексуальних домагань на робочому місці, а також створення умов для працівників із сімейними обов’язками – саме за такими критеріями журі обирало найкращих роботодавців України.

Відповідальні роботодавці

Заявки подали більше 90 компаній, серед яких – і приватні і державні організації; малі, середні та великі підприємства. Розподіливши їх на категорії (за кількістю працівників), було обрано п’ятьох фіналістів. Це компанії: «Вікторія Верітас», Британська Рада в Україні, Всеукраїнський центр професійної реабілітації інвалідів Міністерства праці та соціальної політики України, заводи «Оболонь» та «Галичфарм».

На підприємстві «Вікторія Верітас», що виробляє медичне обладнання, працює дві третини жінок. Тут існує кодекс корпоративної етики, який утверджує права та можливості при зарахуванні на роботу та при видачі заробітної плати, – каже керівниця фірми Уляна Лущик.

«У нас завжди працювали висококваліфіковані фахівці, і ми ніколи не задумувалися, чоловіки це чи жінки. Був навіть такий період, що чоловіків не було взагалі, був настільки потужний науковий жіночий колектив. Крім того, працювали в нас і інваліди, наші ж пацієнти залишалися працювати в нас, ми їм давали можливість набути певного досвіду. Зараз дві наші працівниці в декретах. Але ми їх жодним чином не караємо. Навпаки, підтримуємо, даємо можливість працювати дистанційно або приїжджати на роботу з дітьми. Це дуже важливо, щоб жінка в декретній відпустці ще й була важливою для суспільства», – розповіла Уляна Лущик.

Окрім стандартного соціального пакету, підприємства-переможці забезпечують працівників кімнатами матері та дитини, виділяють працюючим мамам додаткові години відпочинку щотижня, або ж надають можливість декретної відпустки татусям.

Статева рівність на робочому місці

За словами міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Равіля Сафіуліна, Всеукраїнський конкурс із дотримання гендерної рівності роботодавцями – це лише перший крок у вирішенні проблеми забезпечення статевої рівності на робочому місці. Адже недотримання гендерних прав в Україні виявляється і в розриві між зарплатами статей, і в методах прийому чоловіків та жінок на роботу, і в представництві жінок в парламенті.

«У нашому парламенті представництво жінок становить 7.9%. Якщо говорити про середньомісячну заробітна плату, то в жінок вона складає 1836 гривень, а в чоловіків – 2388. Різниця – це 28.4%», – зауважив міністр.

За словами експертів, практика гендерної рівності в компаніях не лише утверджує права людини, а й сприяє економічному розвитку. Наприклад, за даними Конфедерації роботодавців України, однакова кількість чоловіків та жінок на підприємстві підвищує продуктивність праці на 25 %.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG