Доступність посилання

ТОП новини

Пушкіни в Бельгії і російська душа


Марія і Олександр Пушкіни в своєму брюссельському помешканні
Марія і Олександр Пушкіни в своєму брюссельському помешканні

Брюссель – Нащадки російської «білої еміграції», які живуть за кордоном, ревниво плекають традиції своїх предків. Зокрема, емігранти, що приїхали після більшовицької революції до Бельгії, щороку взимку влаштовують у Брюсселі Російський бал. Цьогоріч у натовпі святково одягнутих людей можна було побачити навіть нащадків Пушкіна.

Олександр Пушкін – пра-пра-правнук славетного поета Олександра Пушкіна – розповідає: «Ми любимо країну, в якій ми живемо і де ми народилися, але наш менталітет і наша душа є російськими».

У будинку, де мешкає подружжя, на стіні висить портрет славетного тезки Олександра поряд із гербом родини Пушкіних. Нинішньому Пушкінові бракує бакенбардів і розкішних кучерів, які мав його пра-пра-прадід, однак в іншому, як каже дружина Марія Пушкіна, усе схоже: «Він імпульсивний, він любить жінок, і перше, на що він дивиться, коли бачить жінку, це її ноги!»

Марія сама є нащадком Пушкіна і не тільки його, а ще й іншого славетного письменника – Миколи Гоголя.

Пушкіни не хочуть продовжувати літературні традиції

Однак жоден із нащадків цих літераторів не має амбіцій відживити традиції письменництва. Олександр пояснює: «Я інженер-електрик. Я люблю все електричне: чому щось працює, а щось – ні».

Марія додає, що сам великий Пушкін говорив: його нащадкам не потрібно буде писати, оскільки він написав достатньо для всієї родини.

Олександр та Марія – останні в родоводі Пушкіна.

Бездітне подружжя створило в 1999 році міжнародний фонд, який не лише пропагує творчість поета, а й спонсорує Дитячий онкологічний центр у Санкт-Петербурзі, фінансує ліки та обладнання.

До слова сказати, кошти від щорічного Російського балу ідуть також на благочинні цілі. А квитки на цей захід можуть дозволити собі лише найбагатші з нинішніх російських емігрантів.

Ідея балу виникла 40 років тому як спроба згуртувати російське дворянство у Бельгії, щось зробити для своєї культури, традицій, які стають усе віддаленішими від нинішніх молодих людей, котрі вже народилися у Бельгії. Цей бал – хоча б на одну ніч – дає можливість танцем та співом проявити себе «справжній російській душі».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG