Доступність посилання

ТОП новини

Онопенко: суди невиправдано часто арештовують підозрюваних


Голова Верховного Суду України Василь Онопенко заявляє, що останнім часом суди несправедливо застосовують до підозрюваних арешт як запобіжний захід. Про це Онопенко заявив в ефірі ТВі.

«Поки немає вироку суду, поки не встановлено, що хтось скоїв злочин, діє презумпція невинуватості. У нас в Україні найвищий рівень утримання під арештом як запобіжний захід. Не взяття на поруки, не застави. Я ще депутатом у 2002 році вніс законопроект про те, що арештовувати, утримувати за ґратами потрібно тільки тих, хто є небезпечний для суспільства», – сказав голова ВСУ.

Він також заявив про зростання кількості звернень українських громадян до Європейського суду з прав людини через заблокування роботи Верховного Суду України як найвищої судової інстанції.

«Людям нема куди дітися, коли немає допуску до Верховного Суду. Доводиться їхати аж до Європейського суду з прав людини. А там, щоб вирішити справу, потрібні роки. У якійсь мірі він (Європейський суд з прав людини) став філіалом нашого суду (ВСУ). Ми лише після Європейського суду маємо право розглядати справу, але ми не ухвалюємо рішення по суті, а лише можемо скасувати рішення і знову направити справу до одного з вищих спеціалізованих судів», – сказав Онопенко.

Голова ВСУ висловив переконання, що скасування деяких повноважень Верховного Суду не є нормальною практикою правосуддя.
XS
SM
MD
LG