Доступність посилання

ТОП новини

Литвин: небезпека для свободи слова існує з боку власників ЗМІ


Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявляє, що згортання свободи слова в Україні неможливе. Про це він сказав на зустрічі з переможцями 13-го національного конкурсу шкільних газет.

«Навіть якщо було б бажання накласти вуздечку на ЗМІ, цього ніхто не може зробити. Процес зайшов надзвичайно далеко», – сказав Литвин.

За його словами, українська журналістика повинна бути об’єктивною й неупереджено висвітлювати події в суспільстві, незважаючи на те, хто є власником певного ЗМІ.

«Сьогодні є небезпека тільки в одному – в тому, щоб практично в нас недержавні провідні ЗМІ не виконували волю патрона, особливо в процесі з’ясування економічних і політичних відносин», – додав спікер.

Він додав, що тут важливо «законодавчо відділити бізнес від можливостей впливати на журналіста». «Одні розглядають ЗМІ як бізнес, інші – як політичне прикриття. От як відділити, щоб журналіст був не прив’язаний і не примушуваний до виконання замовлень», – наголосив Литвин. За його словами, виникає питання, «як відділити редакційну політику від власника».

Як заявив спікер, виникає питання і щодо самоцензури. Литвин наголосив, що дуже важливо «свободу слова не поставити на службу фінансово-промисловим групам, політичним утворенням, які часто-густо є продовженням оцих фінансово-олігархічних угруповань».

При цьому він висловив думку, що не влада має забезпечувати свободу слова. «Якщо суспільство буде сподіватися на те, що влада йому забезпечить демократію, то це суспільство не має перспективи», – сказав голова Верховної Ради.

У 2010 році Україна опустилася з 89 на 131 місце в щорічному рейтингу свободи засобів масової інформації, складеному міжнародною організацією «Репортери без кордонів»; міжнародна неурядова організація Freedom House наголосила на погіршенні ситуації із забезпеченням свобод в Україні в минулому році.
XS
SM
MD
LG