Доступність посилання

ТОП новини

У світі вітають рішення Мубарака про відставку


Верховний представник Європейського Союзу з закордонних справ Катрін Аштон у першій реакції на останні події в Єгипті привітала рішення Хосні Мубарака піти в відставку і заявила, що він «почув голос єгипетського народу».

А в Сполучених Штатах Білий дім оголосив, що президент Барак Обама виступить із телевізійною заявою з приводу подій у Єгипті найближчим часом.

Тим часом віце-президент США Джо Байден теж привітав рішення Мубарака і назвав його «поворотним моментом» в історії Єгипту і всього регіону. Він також закликав поважати права єгиптян і заявив, що перехід влади мав би стати незворотньою зміною і узгодженим на переговорах шляхом до демократії.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель назвала події в Єгипті «історичним моментом змін» і закликала цю країну дотримати мирний договір із Ізраїлем.

А прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон закликав до переходу влади в Єгипті до цивільних людей як елементу переходу до «вільного, демократичного і вільного» Єгипту.

Раніше сьогодні в Єгипті віце-президент Омар Сулейман оголосив, що Хосні Мубарак пішов у відставку з посади президента і передав керівництво справами держави Вищій раді Збройних сил.

Цю заяву з радістю зустріли десятки чи й сотні тисяч єгиптян, які зібралися на площі Тахрір («Визволення») в центрі столиці Єгипту Каїра. Вони вигукували «Народ скинув режим!»

Вища рада Збройних сил оголосила, що невдовзі виступить із заявою.

Раніше сьогодні з’явилися повідомлення, що Мубарак із родиною виїхав із Каїра до курортного міста Шарм-аш-Шейха, де розташована одна з президентських резиденцій.

Перед цим сьогодні військові заявили, що підтримують оголошене вчора рішення Мубарака передати владу Сулейманові і здійснити реформи, хоча й не йти в відставку.

У тій ранковій заяві Вищої ради Збройних сил мовилося, що військові гарантують проведення вільних і чесних президентських виборів цього року.

Водночас військові закликали учасників демонстрацій, протестів і страйків припинити їх і повернутися до нормального життя.

Демонстранти вимагали негайної відставки Мубарака і були невдоволені його вчорашнім рішенням про поступову передачу влади.
XS
SM
MD
LG