Доступність посилання

ТОП новини

Світ вітає відхід Мубарака, владу в Єгипті беруть військові


Демонстранти в Каїрі святкують відставку Мубарака
Демонстранти в Каїрі святкують відставку Мубарака

Чільні представники країн і міжнародних організацій усього світу вітали в п’ятницю оголошення про рішення президента Єгипту Мухаммада Хосні Мубарака піти в відставку і закликали до швидкого переходу країни до демократії. Тим часом військові Єгипту, яким Мубарак передав владу, оголосили, що починають діяти на користь народу.

Президент США Барак Обама привітав мирний відхід Мубарака від влади й заявив: «Народ Єгипту висловився. Його голос почули. Єгипет уже ніколи не буде тим, що раніше».

Обама також закликав єгипетських військових, яким Мубарак передав владу, забезпечити надійний перехід Єгипту до демократії, й заявив, що Сполучені Штати залишаться другом і партнером Єгипту й завжди готові допомогти в цьому переході.

Верховний представник Європейського Союзу з закордонних справ Катрін Аштон привітала рішення Мубарака і заявила, що він «почув голос єгипетського народу».

Канцлер Німеччини Анґела Меркель назвала події в Єгипті «історичним моментом змін» і закликала цю країну дотримати мирний договір із Ізраїлем.

Прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон і президент Франції Ніколя Саркозі закликали Єгипет провести вільні президентські вибори.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун закликав до «прозорого, впорядкованого і мирного переходу влади» в Єгипті і до «вільних, чесних і вартих довіри» президентських виборів, які мали б привести до встановлення цивільної влади.

А Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен висловив оптимізм, що перехід влади в Єгипті не дестабілізує безпеку в близькосхідному регіоні.

Військові взяли владу, яку так не хотів віддавати Мубарак
Віце-президент Єгипту Омар Сулейман оголошує в 30-секундній заяві про відставку Хосні Мубарака

Раніше в п’ятницю віце-президент Єгипту Омар Сулейман оголосив, що президент Хосні Мубарак пішов у відставку і передав керівництво справами держави Вищій раді Збройних сил.

Відтак Вища рада Збройних сил Єгипту, яку очолює міністр оборони, фельдмаршал Мухаммад Хусейн Тантаві, в зачитаній у п’ятницю ввечері на державному телебаченні заяві оголосила, що готує кроки для «втілення законних прагнень народу» й незабаром оприлюднить їх.
Речник війська Єгипту зачитує заяву, що військова влада скоро оприлюднить кроки для «втілення прагнень народу»

А сам Тантаві вийшов привітати учасників однієї з демонстрацій у столиці Єгипту Каїрі, біля президентського палацу.

Повідомлення про відставку Мубарака з радістю зустріли сотні тисяч єгиптян, які зібралися на демонстрації на головному місці цих протестів, площі Тахрір («Визволення») в центрі столиці Єгипту Каїра, а також в інших частинах міста і в інших містах, зокрема, в Александрії.
Учасники протестів радіють із відставки Мубарака

Сам Мубарак і його родина, за повідомленнями, залишили Каїр і перебувають у курортному місті Шарм-аш-Шейху, де колишній президент має маєток.

Щойно в четвер Хосні Мубарак заявив був, що не збирається в відставку і, хоч і передає виконання повноважень віце-президентові Омару Сулейманові, все одно залишиться президентом до вступу на посаду нового голови держави, обраного на виборах цього року.
Небажання Мубарака йти в відставку демонстранти зустріли черевиками — це найвища неповага в арабському світі

Протести в Єгипті з головною вимогою негайної відставки 82-річного Мубарака, який пробув при владі майже 30 років, тривали в п’ятницю 18-й день.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG