Доступність посилання

ТОП новини

Мубарак не йде в відставку, але передає повноваження


Четвер, вечір. Площа Тахрір чекає на виступ Мубарака
Четвер, вечір. Площа Тахрір чекає на виступ Мубарака

Президент Єгипту Хосні Мубарак заявив у телезверненні пізно ввечері в четвер, що не піде в відставку до закінчення свого президентського терміну, але відповідно до Конституції передасть виконання повноважень голови держави віце-президентові Омару Сулейманові.

Ідеться про конституційну статтю, за якою ці повноваження передаються в разі, якщо президент «через тимчасову перешкоду» не може здійснювати їх, але залишається президентом і не йде в відставку. Про який обсяг повноважень ідеться нині, достеменно не відомо.

Хосні Мубарак заявив, що залишиться на чолі країни протягом мирної передачі влади, яка завершиться після президентських виборів у вересні цього року. «Я незламний у тому, щоб далі нести мою відповідальність за захист Конституції та інтересів народу», – сказав він і додав, що «сповнений рішучості виконати свої обіцянки» і «приведе Єгипет і його народ до безпеки».

Він додав, що «не піддасться на диктат із-за кордону» і «не приймає іноземного втручання», натякаючи на заклики його західних союзників піти в відставку.

При цьому він підтвердив свою оголошену раніше обіцянку, що сам на вересневих виборах уже не балотуватиметься.

Мубарак оголосив про необхідність змінити чи скасувати низку статей Конституції, що було однією з вимог учасників протестів.

Ідеться, зокрема, про зняття суворих обмежень на можливих кандидатів на президента, відновлення судового контролю за президентськими виборами чи запровадження обмежень на кількість президентських термінів, яких нині не існує.

Також мають скасувати конституційне право президента віддавати під військовий суд цивільних осіб, звинувачених у тероризмі. Цей крок, за словами Мубарака, має «відкрити шлях» до скасування ненависного серед народу закону про надзвичайний стан, під яким країна незмінно живе вже кілька десятиліть, але колись у майбутньому – «коли буде відновлено безпеку і стабільність».

Водночас Мубарак високо оцінив єгипетську молодь, яка розпочала протести, і визнав, що вимоги демонстрантів законні і справедливі.

Очікування демонстрантів на відставку Мубарака не справдилися
Демонстранти на площі Тахрір очікували на перемогу

Десятки чи й сотні тисяч єгиптян, як зібралися ввечері в четвер на площі Тахрір («Визволення») в центрі столиці Єгипту Каїра, зустріли виступ Мубарака розлюченими вигуками «Геть Мубарака!» і «Йди геть!».

Вони вимахували на адресу президента черевиками, що є однією з найтяжчих образ в арабському світі.

Негайна відставка президента є головною вимогою учасників протестів, які тривають у Єгипті вже 17 днів.

Її широко очікували, як тільки державне телебачення Єгипту оголосило в четвер, що ввечері буде звернення Мубарака до народу.
Командувач армії Єгипту генерал Хасан ар-Ровені сам виступив перед демонстрантами на площі Тахрір

Раніше в четвер армія Єгипту оприлюднила заяву, що «вживе необхідних заходів на захист держави і підтримає законні вимоги народу», але про що саме йшлося, не уточнила. Заяву оприлюднили під назвою «Комюніке № 1», що оглядачі сприйняли як можливий натяк на перебрання влади військовими.
Демонстранти на площі Тахрір після заяви армії було зраділи

Тим часом нинішній голова владної в Єгипті Національно-демократичної партії Хосам Бадраві (донедавна цю посаду обіймав сам Мубарак) заявляв британській телерадіокомпанії «Бі-Бі-Сі», що президент «має піти». За його словами, Мубарак має передати владу віце-президентові Омару Сулейманові.

І прем’єр-міністр Єгипту Ахмед Шафік, виступаючи на «Бі-Бі-Сі», теж казав дещо раніше в четвер, що Мубарак може піти в відставку і що ситуація з’ясується ближчим часом.

Але по тому Шафік заявив на державному телебаченні, що Мубарак лишається при владі і що «все нормально». Міністр інформації Анас ель-Фіккі теж заперечив можливу відставку Мубарака.

Віце-президент Єгипту закликає припинити протести
Іще перед заявою Мубарака телебачення показало його зустріч із Сулейманом

Віце-президент Єгипту Омар Сулейман, виступаючи пізно ввечері в четвер на телебаченні після виступу Мубарака, закликав учасників демонстрацій і страйків повернутися додому і стати до праці.

Він також закликав не слухати іноземні телеканали й радіоголоси, єдина мета яких, за його словами, – «послабити Єгипет» і «посіяти хаос».

Сулейман пообіцяв, що забезпечить «мирний перехід влади», і заявив, що Мубарак доручив йому «зберегти стабільність у Єгипті» і «відновити мир і безпеку».
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG