Доступність посилання

ТОП новини

Влада Єгипту критикує заклик США до реформ на вимогу антиурядових демонстрацій


Прага – Антиурядові демонстрації в Єгипті тривають 17-й день під головним гаслом негайної відставки президента Хосні Мубарака. У четвер знову очікують надвечір участі десятків тисяч учасників протестів, зокрема, мітингу на площі Тахрір та поблизу парламенту. Учасники протестів просуваються все ближче навіть до добре укріпленого палацу Мубарака в Каїрі. Залишається в силі заклик організаторів протестів і на п’ятницю, коли очікують найбільшої маси демонстрантів проти режиму. Влада вже погрожує устами віце-президента Омара Сулеймана дати наказ армії припинити безлади на вулицях головних міст країни. Чільники уряду Мубарака також незадоволені закликами США до прискорення передачі влади в Єгипті.

Демонстранти станом на четвер мають вже два постійні табори в Каїрі та розширюють їх – на площі Тахрір і поблизу будівлі парламенту, яку вже блокують. Розширення постійної присутності антиурядових сил спостерігається і поблизу державного телебачення та добре укріпленого палацу президента Мубарака.

Армія Єгипту поки що займає нейтральну позицію, але віце-президент Омар Сулейман вже натякнув, що збройні сили можуть отримати наказ, щоб взяти ситуацію у свої руки, лякаючи тим, що це може призвести до «військового перевороту» і «нелогічних кроків» внаслідок затягування опозицією переговорів про подолання нинішньої кризи.

До протестів, але поки що економічних, вже залучилися робітники підприємств Єгипту, які почали на заклики профспілок спорадичні страйки.

Міністр закордонних справ Єгипту Ахмед Абуль-Гейт відкинув заклики США до його влади про прискорення реформ, направлених на мирну передачу влади президентом Хосні Мубараком.

Абуль-Гейт зауважив, що Вашингтон не повинен «нав’язувати свою волю» Єгиптові. «Американці приходять і кажуть: змінюйтесь. Але ми вже змінюємося! Чи ж вони кажуть: розпочинайте негайно. Але ми вже розпочали навіть не зараз, а ще минулого тижня! Якби вони трохи краще розбиралися у тонкощах нашого життя, вони б, можливо, могли сприяти змінам. Таку пораду я б їм дав зараз», – зазначив керівник МЗС Єгипту.

Абуль-Гейт також відзначив, що Єгипет не може негайно, як наполягав віце-президент США Джозеф Байден, зняти надзвичайний стан, бо, мовляв, для цього потрібен час і стабілізація ситуації в державі.

Низка країн підтримують Сулеймана як керівника для перехідного періоду

Тим часом король Саудівської Аравії Абдалла вже висловив президентові США думку низки арабських країн, які дуже не хочуть негайної відставки Хосні Мубарака, і сказав Баракові Обамі про свою готовність підтримувати нинішнього президента Єгипту. Хоча президент США наполіг тут на «безпосередніх кроках щодо передачі влади на законних підставах» і висловив підтримку віце-президентові Єгипту Омару Сулейманові, котрий мав би управляти цим переходом в країні.

Ізраїльський міністр оборони Егуд Барак також заявив у Вашингтоні в середу, що підтримує кандидатуру Омара Сулеймана для керівництва процесами в Єгипті у перехідний період.

Александр Вершбоу, помічник міністра оборони США, висловив у середу, перебуваючи в Ізраїлі, сподівання, що армія Єгипту відіграє конструктивну роль у час політичних змін. «Сильна єгипетська армія – за підтримки міцних військових зв’язків зі США – може стати у цей перехідний час для країни стримувальною силою і гарантувати виконання мирної угоди з Ізраїлем», – зауважив Вершбоу.

У Вашингтоні також заявляють, що нічого не диктують Єгиптові, а лише нагадують про «набір принципів», на основі яких можна змусити Єгипет до реформ. Держсекретар США Гілларі Клінтон рекомендувала арабським країнам, котрі не приховують свого страху перед подіями у Єгипті, що найкращий спосіб уникати такого розвитку подій – відповідати на болі і потреби своїх громадян.

Тим часом у Єгипті у четвер окремі опозиційні сили, на кшталт лівої партії «Тагамму», вже заявили про вихід із переговорного процесу з владою через небажання тієї йти на суттєві поступки. Найбільша опозиційна сила «Мусульманське братство» поки що остаточного рішення щодо переговорів із владою не ухвалила. На п’ятницю після полудневої молитви очікують найбільших акцій протестів по всій країні.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG