Доступність посилання

ТОП новини

Рейтинг Google зростає через відстоювання прав людини


Брюссель – За наполегливість та винахідливість у сприянні захисту засадничих свобод, зокрема права на висловлювання, у Європі вітають корпорацію Google. Як відомо, у Єгипті під час антиурядових протестів після нещодавнього відімкнення інтернету, ця компанія знайшла обхідний шлях для користувачів служби Twitter. А саме популярні мікроблоги цієї соціальної мережі авторитарна влада Єгипту визнала «каталізатором антиурядових настроїв». Але, як виявляється, на етичність поведінки та повагу до прав людини у тих чи інших компаніях все частіше звертають увагу потенційні інвестори.

Бажання суттєво покращити оцінки корпорації Google у сфері захисту прав людини оголосило провідне європейське рейтингове агентство Vigeo. Його діяльність полягає в аналізах роботи світових компаній із правозахисної точки зору. Здійснюють оцінювання за тим же принципом, що й у сфері фінансів, а їхніми результатами все частіше користуються міжнародні інвестори.

Причиною того, що Google отримав схвальні відгуки агентства Vigeo стала нещодавня ініціатива фахівців компанії встановити систему відправлення голосових повідомлень на Twitter. Це трапилося саме тоді, коли в розпал масових протестів єгиптян у країні за наказом влади Хосні Мубарака відімкнули інтернет. Проте, надсилання інформації телефоном дало змогу тисячам користувачів залишатися поінформованими. Принцип, що отримав назву «speak-to-tweet», полягає в тому, що користувач може телефонувати на міжнародні номери й автоматично перетворювати голосові повідомлення на текстові, які зрештою публікувалися у мережі Twitter.

Бізнес із незаплямованою правозахисною репутацією

Як каже представник агентства Vigeo Фуад Бен Феддік, Google, що має у розпорядженні найбільшу у світі пошукову систему, послідовно докладає зусиль, щоб допомагати користувачам ділитися інформацією.

«Це доказ того, що Google нині усвідомлює загрозу правам людини, цьому його вчить історія, – каже представник рейтингового агентства. – Тому, дії корпорації у Єгипті відрізнялися від дій конкурентних компаній, що сліпо виконували накази єгипетського уряду, які були грубим порушенням прав людини».

І це не перша ініціатива корпорації Google у справі відстоювання засадничих прав. Через тиск китайської влади нещодавно компанія була змушена перевести свій офіс із Пекіна до Гонконга.

В агенції Vigeo кажуть, що у будь-якому бізнесі не можна допускати зневаги до прав людини.

«Треба залишатися відповідальними, тобто, не можна вести бізнес, сприймаючи права людини як річ, котру можна змінювати залежно від обставин, території чи співвідношення сил між державами», – зауважує Фуад Бен Феддік.

Як свідчать експерти, все більше світових інвесторів обирають саме ті компанії, що мають незаплямовану репутацію з точки зору етичності поведінки та поваги до прав людини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG