Доступність посилання

ТОП новини

США полегшили ембарго на експорт інтернет-технологій


Gmail лого
Gmail лого

Прага – Влада Сполучених Штатів пом’якшила правила експорту інтернет-технологій до низки таких країн як Іран, щодо яких Вашингтон має власні ембарго. Цей крок має на меті, зокрема, полегшити тамтешнім користувачам інтернету обходити запроваджені в цих країнах інформаційні блокади й таким чином розвивати в них громадянські суспільства. Нове рішення вже привітали такі компанії інтернет-послуг, як Google.

Міністерство фінансів США полегшило санкції, які обмежували американські компанії в наданні інтернет-послуг і програмового забезпечення для них до Ірану, Куби й Судану. Оголошене в понеділок рішення дозволить експортувати до цих країн ширші можливості переглядати сторінки в інтернеті, брати участь у блогах, чатах і соціальних мережах, обмінюватись електронною поштою, оприлюднювати фото і відео.

Уряди Ірану, Куби й Судану здійснюють більший чи менший контроль за інтернетом і навряд чи припинять його. Крок США ніяк не змінить суворі закони цих країн і практики такого контролю, але може допомогти обійти їх.

Полегшення санкцій, які обмежують діяльність американських компаній у цих країнах, стосовно інтернет-технологій має на меті відкрити інформаційні шлюзи в їхні репресивні суспільства, і американські фірми зможуть тепер надавати для цього технології, вже не порушуючи американського законодавства, заявила державний секретар США Гілларі Клінтон.

«Щодо свободи інтернету ми підтримуємо право на вільне слово і вже видали ліцензії чи перебуваємо в процесі видачі ліцензій компаніям, які хотіли б надати засоби інтернету громадянам Ірану, щоб вони могли спілкуватися, щоб вони могли мати інші джерела інформації про те, що робиться в їхній країні», – заявила вона.

За словами Клінтон, Вашингтон сподівається, що новий крок надасть звичайним іранцям ширші можливості обходити інформаційну блокаду Тегерана, щоб іранським цензорам стало важче не давати своїм громадянам поширювати ідеї й інформацію.

У тому ж Ірані вже наявні деякі з послуг американських інтернет-компаній, наприклад, електронна пошта Gmail компанії Google. Але і Google, і інші американські компанії самі блокували доступ до інших своїх послуг, побоюючись, щоб ненароком не порушити американських санкцій.

Їхнє полегшення дасть змогу також таким компаніям, як Microsoft чи Yahoo, дозволити користувачам із Ірану, Куби й Судану вживати свої системи моментальних повідомлень в інтернеті, що їх і вони раніше самі обмежували.

Google радіє, що допоможе свободі слова

Речник компанії Google у справах Європи, Африки й Близького Сходу Білл Ечиксон
Речник компанії Google у справах Європи, Африки й Близького Сходу Білл Ечиксон сказав Радіо Свобода, що його фірма вітає крок свого уряду.

«Ми задоволені рішенням Міністерства фінансів США, бо воно дозволить експорт програмового забезпечення й послуг зв’язку в інтернеті до Ірану й інших країн, де свобода слова обмежена. Ми давно виступаємо за можливість надавати громадянам цих країн засоби для зв’язку між собою й зі світом. Отож тепер ми візьмемося з’ясовувати, як ми зможемо надавати наші продукти в галузі зв’язку в інтернеті до цих місць», – сказав він.

За словами речника, нині ще зарано говорити, які саме можуть бути ці продукти.

Цікавою інформацією тим часом прохопився керівник відділу зв’язків із громадськістю компанії Google Роберт Бурстін. Виступаючи сьогодні на конференції з прав людини в Женеві в Швейцарії, він сказав, що компанія надає можливості активістам спілкуватися про останні методи блокування інформації в інтернеті з боку авторитарних режимів і про способи оминати такі інформаційні блокади.

«У нас є інженери, які досить зацікавлені в цьому і працюють над цим у свій вільний час – поза тим, як вони працюють над іншими засобами, в яких зацікавлена компанія. Але про це я не хотів би говорити публічно з очевидних причин», – сказав чільний представник Google.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG