Доступність посилання

ТОП новини

Мубарак каже, що готовий піти у відставку, але боїться хаосу в Єгипті та ісламістів


Прага – У п’ятницю в Каїрі новий, одинадцятий день протестів проти режиму президента Хосні Мубарака розпочався чи не найбільш масштабними за весь час антиурядовими демонстраціями. На рекордну демонстрацію сподівалися самі організатори, і головне її гасло залишається таким же – негайна відставка президента Хосні Мубарака. Той вже каже, що потенційно готовий піти, але боїться хаосу в Єгипті після такого кроку та натиску ісламістів.

Єгипет не заспокоюється
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Десятки тисяч демонстрантів на вулицях Каїра та інших міст Єгипту вийшли у п’ятницю з головним гаслом – «день від’їзду», маючи на увазі негайну відставку президента Мубарака. Організатори звертаються до учасників протестів у столиці з проханням перебувати на межі між центральною каїрською площею Тахрір і сусідніми будівлями державного телебачення та парламенту Єгипту, хоча якраз прихильники Мубарака намагалися і намагаються всіляко відтіснити антиурядові сили від цієї межі.

Напередодні, у четвер, під час сутичок в Каїрі, за повідомленням інформагентств, загинуло до 8 осіб. Представники влади всіляко відмежовуються від організаторів стрілянини по антиурядових силах. Хоча спостерігачі кажуть, що поліція виступає на боці якраз прихильників Мубарака. А армія не полишає спроб бути своєрідним буфером між двома ворогуючими таборами.

Прихильники Мубарака хочуть зробити його відхід більш м’яким?

Міністр оброни Єгипту Мохамед Тантаві спілкувався у п’ятницю прямо з натовпом на площі Тахрір і закликав учасників протесту до спокою, бо, мовляв, обіцянка Мубарака не балотуватися на виборах у вересні відповідає головній вимозі протестуючих.

А колишній керівник розвідки Єгипту, а нині віце-президент Омар Сулейман, якого пророчать на керівника перехідного уряду, заявив журналістам: «Ми, звичайно, беремо до уваги вимоги протестуючих, і керівництво країни обговорювало їх, вирішивши позитивно відреагувати на ці вимоги. Цей процес, котрий розпочинається з налагодженням національного діалогу, буде продовжений завтра, післязавтра і пізніше».

Хоча на сьогодні немає поки що жодних ознак налагодження діалогу влади з опозицією. Молода опозиція, один із її лідерів Мохаммед ель-Барадей та ісламістська група «Мусульманське братство» відхилили пропозиції влади про діалог. Вони заявляють, що хочуть не просто негайного відходу Мубарака та його заміни на іншого авторитарного лідера, а демократії в Єгипті.

Сам Хосні Мубарак заявив американській журналістці з американської телемережі «Ей-Бі-Сі» Крістіан Аманпур, що він ситий «по горло владою», але боїться, що його негайна відставка призведе до хаосу в Єгипті. Також повідомляють, що США обговорюють різні варіанти з Каїром, включно з негайним відходом Мубарака.

Координатор зовнішньої політики Євросоюзу Катрін Аштон позитивно відгукнулася щодо ролі віце-президента Єгипту Омара Сулеймана у нинішніх подіях, вона у п’ятницю розмовляла з ним по телефону.

Тим часом в Єгипті дуже важко працювати журналістам. У п’ятницю поліція затримала двох кореспондентів Радіо Свобода Роберта Тейта і Абдельілу Нуаймі і зробила це відразу ж після прибуття журналістів до столиці Єгипту, хоча перед цим глава уряду Ахмед Шафік розпорядився, щоб військові і поліція допомагали журналістам. Перед цим кількох міжнародних журналістів побили в Каїрі, одного навіть поранили ножем.

Держдепартамент США засудив кампанію залякування журналістів, котрі висвітлюють безлад в Єгипті. Речник Білого дому Філіп Кроулі зазначив: «Ми підтримуємо свободу преси і якраз про це нагадали керівництву Єгипту. Будь-які спроби обмеження цієї свободи викликають у нас велике занепокоєння».

Гостру заяву з приводу нападів на журналістів у Єгипті оприлюднила в п’ятницю й організація «Репортери без кордонів».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG