Доступність посилання

ТОП новини

Єгипетські події коригують порядок денний Мюнхенської безпекової конференції


Прага – Щорічна безпекова конференція в Мюнхені, що відкривається сьогодні, пройде на тлі масових протестів в Єгипті. Як вплинуть ці події на безпеку в близькосхідному регіоні та світову безпеку? Які ще питання обговорюватимуть світові лідери в Мюнхені?

Коли у Мюнхені складали порядок денний, мало хто усвідомлював, що до традиційної теми «регіональні виклики безпеки» потраплять заворушення в арабському світі, які вже призвели до відставок багатьох урядів та деяких авторитарних правителів, що керують своїми країнами десятки років.

Тему найбільших заворушень, що тривають зараз в Єгипті, за лаштунками форуму мають обговорювати представники так званого «Близькосхідного квартету», до якого входять ООН, США, Європейський Союз та Росія. Державний секретар США Гілларі Клінтон гостро засудила насильство, що спалахнуло на вулицях Каїра, коли прихильники президента Хосні Мубарака зіткнулися з демонстрантами, які вимагають його негайної відставки.

А прем’єр міністр Британії Дейвід Камерон перед від’їздом до Мюнхена попередив, що президент Єгипту Хосні Мубарак, який досі був головним союзником Заходу на Близькому Сході, може втратити останню підтримку. «Якщо ми побачимо сьогодні на вулицях Каїра насильство, зорганізоване державою, чи наймання головорізів для того, щоб вони били демонстрантів, то Єгипет і його режим втратить усі залишки довіри і підтримки в очах світу, включно з Британією», – наголосив Камерон.

На початку планувалося, що на 47-й Мюнхенській конференції, яка традиційно збирає світових лідерів на розмову про проблеми безпеки, обговорюватимуть як традиційні теми, такі, як ядерне роззброєння, Афганістан чи стосунки НАТО-Росія, так і нові, які з’явилися вже протягом останнього часу, наприклад, фінансову безпеку, пов’язану з нестабільністю спільної європейської валюти.

Голова конференції Вольфґанґ Ішінґер пояснив: «Буде обговорюватися, наприклад, питання світового лідерства та якості Європи. Є сумнів щодо витривалості Європи чи євро, які це має стратегічні наслідки, як Європу бачать в Китаї чи навпаки».

Кібернетична безпека

Ще однією особливістю цьогорічної, досі найбільшої, конференції є те, що вперше на порядку денному опинилися питання кібернетичної безпеки.

«Що було б, якби уявний противник зумів відімкнути всю західноєвропейську електричну мережу, не скинувши на Європу жодної бомби, просто пошкодивши мережу передачі на кілька годин, чи на кілька днів? Тобто питання в тому, чи добре захищені наші дані і чи можливо через інтернет пошкодити функціонування інфраструктури настільки, що результат можна буде порівняти з килимовим бомбардуванням», – зауважує Вольфґанґ Ішінґер.

Одним із ключових моментів Мюнхенської конференції має стати офіційний обмін підписаною та ратифікованою угодою про ядерне роззброєння між Сполученими Штатами та Росією.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG