Доступність посилання

ТОП новини

Тур до Єгипту: «гарячий» і небезпечний


Аеропорт, Каїр, 31 січня 2011 року
Аеропорт, Каїр, 31 січня 2011 року

Сьогодні в охоплений заворушеннями Єгипет з Києва вилетіли чотири літаки з українськими туристами. Всупереч рекомендаціям Міністерства закордонних справ України, у попередні два дні на єгипетські курорти Шарм-аль-Шейх і Хургада прибули сім лайнерів із Києва. Тим часом МЗС радить українцям до Єгипту не їхати.

МЗС України радить також не порушувати комендантської години, яка триває від другої години дня до восьмої ранку. Дипломатичне відомство просить українців утриматися від поїздок до Каїра, Олександрії та Суеца, а також на єгипетські курорти до повної стабілізації ситуації.

В Єгипті майже 7 тисяч українських туристів

Киянин Антон минулого тижня збирався відпочити в Єгипті. До останнього вагався - чи скасовувати йому мандрівку. Але останні гарячі події змусили його залишитися вдома. Фінансово хлопець не постраждав, бо заплатити гроші за тур не встиг. Каже, якби кошти все ж вніс, до Єгипту полетів би. «Ніхто не гарантує безпеку. Ані в аеропорту, ані по дорозі від нього до готелю. Крім цього, наскільки я знаю, більшість готелів не мають можливості автономно постачати продукти. А у деяких можуть бути проблеми з прісною водою. Жодна страхова компанія не відшкодує мені збитків, якщо я терміново звідти виїжджатиму, або якщо я, наприклад, отримаю фізичні пошкодження».

Поки що на єгипетських курортах у Шарм-аль-Шейху і в Хургаді перебуває від шести з половиною до семи тисяч українських туристів. Такими є підрахунки Міністерства закордонних справ України, повідомив речник МЗС Олександр Дикусаров. «Зараз спостерігається певний відтік бажаючих українців відвідати Єгипет у туристичних цілях. У Шарм-аль-Шейху і в Хургаді ситуація більш-менш спокійна, якихось форс-мажорів не спостерігається. Громадяни, які відпочивають на курортах Єгипту, в плановому порядку будуть повертатися в Україну цього і наступного тижня».

Збитки туристів і турфірм

За словами виконувача обов’язків голови Державної служби туризму і курортів України Сергія Сьомкіна, на сьогодні збитки українських туроператорів на єгипетському напрямку становлять два мільйони доларів. І до кінця тижня вони можуть зрости мінімум утричі. «Ми розуміємо, що є бажання подорожувати, можливо, люди бояться втратити кошти, які вони заплатили. Але вони повинні розуміти, що ситуація досить складна. Ми отримали гарантії від туристичних компаній, що кошти тим туристам, які відмовляються від’їжджати, будуть повертатися, або тури, які вони забронювали, будуть мінятися на іншу країну, на більш пізній час».

Хоча літаки з українськими туристами продовжують відбувати до Єгипту, третина тих, хто раніше збирався відпочити у цій державі, зараз поміняли свої плани. Про це розповіла представниця однієї з українських турфірм Наталя. При цьому вона каже, що прихильникам екстрим-туризму в охоплену заворушеннями країну розраховувати на знижки в оплаті турів не доводиться.

«Що стосується офіційної інформації (різні звіти туристичних фірм тощо), то тридцять відсотків туристів, які планували вилітати у найближчі дні лютого, намагаються зараз або поміняти дати поїздки, або змінити тур на поїздку до Туреччини або іншої країни. Але є люди, які все одно летять. Я не бачу різкого зменшення вартості турів до Єгипту – задарма поїхати не вдасться. Значних змін ціни немає», - говорить менеджер. Тим людям, які мають квитки на найближчі рейси до Єгипту, але летіти не хочуть, компанії пропонують відшкодування у розмірі 50% від вартості туру. І це максимум, інший варіант - це узагалі стовідсотковий штраф, тобто повна відсутність відшкодування, - зауважує Наталя.

Якщо становище у Єгипті не стабілізується, українські туроператори втратять до семи мільйоні доларів, зазначає голова Української асоціації туроператорів Ігор Голубаха. Зараз турфірми пропонують різні варіанти відшкодування збитків туристам, які відмовляться їхати на єгипетський відпочинок. Для самих туроператорів «найменше зло» - це перенесення термінів поїздки до Єгипту. «Перенесення термінів поїздки в Єгипет – це найоптимальніший варіант для турфірм, це зменшить левову частку втрат туроператорів», - зазначив Голубаха.

Прогнозувати щось важко

Нинішня ситуація в Єгипті – критична, і вона справді загрожує безпеці українських туристів. Це констатує експерт Інституту Близькосхідних досліджень Сергій Данилов. І що буде далі – ніхто точно сказати не може. «Прогнозувати дуже важко, але в керівництві країни є люди, які здатні на застосування масового насильства. Вони пройшли школу 90-их років, коли в країні де-факто була неоголошена громадянська війна. Вище керівництво армії та спецслужб є жорстоким і спроможним на будь-які кроки, тому не дивлячись на масові протести, я не виключаю варіанту, що режим у тому чи іншому вигляді збережеться. Авторитаризм в Єгипті потенційно становить величезну небезпеку і для населення країни, і для країн, які її оточують», - впевнений експерт.

Тим, хто опинився в Єгипті не завдяки турфірмам і прагне повернутися додому, Міністерство закордонних справ радить звертатися по допомогу до посольства України у Каїрі. Водночас зовнішньополітичне відомство рекомендує стати на облік тим українцям в Єгипті, від’їжджати не хочуть. Телефон посольства України в Каїрі (00 202) 2 378 68 70, 71.

Поки що на єгипетських курортах у Шарм-аль-Шеху і в Хургаді перебувають від шести з половиною до семи тисяч українських туристів. У МЗС діє оперативна група з питань термінової евакуації українських громадян.
Крім того, в уряді України створили оперативний штаб, очолюваний віце-прем'єром Андрієм Клюєвим.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG