Доступність посилання

ТОП новини

Через заворушення в Єгипті зросли ціни на нафту


Прага – Вперше за два роки ціна нафти перевищила 100 доларів за барель. Аналітики пов’язують різке зростання цін з заворушеннями спочатку в Тунісі, а потім у Єгипті. І хоча сам Єгипет є одним із найменших виробників нафти в регіоні, що практично не експортує свою нафту на світові ринки, ця країна має стратегічне значення для нафтового ринку.

Як пояснює аналітик вашингтонського Інституту близькосхідної політики Саймон Ґендерсон, Єгипет відіграє надзвичайно важливу роль для транспортування близькосхідної нафти до європейських і світових ринків.

«Єгипет має стратегічну позицію. Через його територію пролягає Суецький канал та важливий нафтогін, що зв’язує Червоне з Середземним морем. Тож нафтові ринки чутливі до того, що відбувається в Єгипті. Поки що нічого загрозливого не сталося, але нафтові ринки піднімають ціни, коли зростає ризик», – зауважує аналітик.

Єгипетські військові взяли під охорону канал та нафтогін для того, щоб забезпечити безперешкодне транспортування нафти. Але, крім ролі стратегічної транзитної країни, Єгипет є ще і впливовим гравцем у близькосхідному регіоні. Оператори на нафтовому ринку побоюються, що заворушення в Єгипті можуть поширитися на інші країни регіону, країни Перської затоки, які є найбільшими експортерами нафти.

Поки що заворушення в регіоні відбувалися лише в авторитарних, густонаселених, але бідних країнах, які не експортують нафту – це Туніс, Йорданія та Ємен.

Як зауважує кореспондент спеціалізованого журналу «Близькосхідний економічний огляд» Дейвід Нотт, нафтотрейдери побоюються поширення заворушень на експортерів нафти.

«Ми побачили, як пішла у відставку влада Тунісу, тепер виглядає, що не втримається і єгипетська. Тож існують побоювання, що ці політичні проблеми поширяться і переростуть у більшу проблему вже для постачання нафти на світовий ринок», – зазначає Дейвід Нотт.

Чи поширяться протести на країни Перської затоки?

Країни Перської затоки також мають авторитарні режими, але їхнє населення є набагато заможнішим. Тож питання, яке нині турбує світові ринки, – чи і вони також вимагатимуть більше свободи і демократії, чи задовольняться тим, що дають їм нині їхні правителі.

Досі небачена картина – сотні протестувальників на вулицях Саудівської Аравії – вже не на жарт злякала нафтові ринки. Щоправда, протести в центрі столиці були пов’язані з недостатніми діями уряду під час повеней у Саудівській Аравії, і їх швидко придушили урядові сили.

За час маніфестацій у Єгипті знизилася ділова активність в усьому регіоні, включно з досі спокійними Об’єднаними Арабськими Еміратами, Кувейтом, Йорданією. Очікується, що вирішальними для Єгипту будуть протести цієї п’ятниці, коли люди збираються для п’ятничної молитви. І від того, скільки людей вийде на вулицю, залежатиме і ціна нафти.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG