Доступність посилання

ТОП новини

США: реакція на події у Єгипті


В Єгипті тривають багатотисячні демонстрації
В Єгипті тривають багатотисячні демонстрації

Нью-Йорк – Світ з тривогою стежить за подіями в Єгипті, де багатотисячні демонстрації подекуди переходять у вибухи насильства, де гинуть люди, палають урядові будинки, натовп грабує крамниці й штурмує в’язниці. Демонстранти вимагають відставки президента Хосні Мубарака.

Єгипет – найближчий союзник США в арабському світі. Єгипет – це Суецький канал, шлях транспортування близькосхідної нафти. Єгипет має мирний договір з Ізраїлем. У єгипетської армії – американський вишкіл, за останні три десятиріччя практично всі офіцери єгипетської армії є випускниками американських військових коледжів. Єгипет – єдина країна в регіоні, яка має ліцензію на виготовлення знаменитих американських швидкісних танків «Abrams». Тож не дивно, що Вашингтон кровно зацікавлений у стабілізації становища в Єгипті.

Після телевізійної промови Мубарака, де він закликав народ до спокою і відправив у відставку свій кабінет міністрів, у Вашингтоні президент Барак Обама заявив: «Єгипетський народ хоче майбутнього, гідного нащадків великої та древньої цивілізації. Сполучені Штати завжди будуть партнером (Єгипту) у прагненні цього майбутнього. Ми співпрацюватимемо з єгипетським урядом і єгипетським народом».

У неділю в інтерв’ю телеканалові новин CNN державний секретар США Гілларі Клінтон сказала: «Що ми прагнемо зробити – так це внести цілковиту ясність, щоб ті, хто залишається при владі, починаючи від президента Мубарака з його новим віце-президентом і з новим прем’єр-міністром – (щоб вони) почали процес примирення, діалог з мирними активістами, представниками цивільного суспільства, щоб планувати кроки вперед й задовольнити законні скарги єгипетського народу».

Скептичні прогнози

Сенатор Джон МакКейн, член комісії закордонних справ верхньої палати Конгресу, уточнив, чого прагне уникнути Вашингтон – щоб не виринули на поверхню ісламістські діячі типу айятоли Хомейні: «Побоювання, звичайно, радикального ісламістського екстремізму. Іранський сценарій.... Це наше найбільше побоювання. І чим довше тривають заворушення, тим вірогідніше, що радикали знайдуть можливість захопити владу – за ленінським сценарієм».

Втім, новий лідер повстанців – Мохамед Ель Барадей, колишній високопоставлений діяч ООН, лауреат Нобелівської премії миру, запевняє, що так зване «Мусульманське братство» появу якого на політичній арені передбачають деякі спостерігачі, нібито давно відмовилося від принципів насильства і відтак не являє загрози.

На думку сенатора Чарльза Шумера, «не кожна країна може стати демократичною за помахом чарівної палички, але Єгипет може бути готовий до цього. То був би найкращий результат з-поміж поганих варіантів. Мубарак не може продовжувати зі своїм режимом гноблення і демонстранти це показали». Прогноз сенатора мало не єдиний більш-менш оптимістичний на сьогодні в Америці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG