Доступність посилання

ТОП новини

Єгипет має новий уряд, але протести тривають


Прага – У Єгипті склав присягу новий уряд після того, як масові протести змусили до відставки попереднього кабінету. Але демонстранти не припиняють своїх акцій проти майже 30-річного владарювання президента Хосні Мубарака. А на Заході закликають до мирної передачі влади в Єгипті.

Європейський Союз долучився до Сполучених Штатів Америки в закликах до мирного переходу Єгипту до демократії. Міністри закордонних справ країн ЄС зібралися в понеділок у Брюсселі, щоб обговорити кризу в Єгипті.

«Необхідний мирний шлях уперед, який ґрунтувався б на відкритому і серйозному діалозі з опозиційними партіями і всіма частинами громадянського суспільства. І ми вважаємо, що це має статися зараз», – заявила перед цим засіданням координатор зовнішньої політики Євросоюзу Катрін Аштон.

«Ми хочемо впорядкованого переходу до вільних і чесних виборів, до більшої свободи й демократії в Єгипті», – додав голова британського МЗС Вільям Гейґ.

Попередніми днями з такими закликами вже виступали керівники США.

Новий-старий уряд: змін замало

Тим часом у самому Єгипті президент Хосні Мубарак прийняв у понеділок присягу в членів новопризначеного уряду. Але в ньому зберегло свої посади чимало міністрів уряду попереднього.

Найпомітнішою зміною називають усунення міністра внутрішніх справ. Генерала Хабіба Ібрагіма ель-Адлі звинувачували в жорстоких діях сил правопорядку проти учасників протестів попередніми днями.
Президент Хосні Мубарак прийняв у понеділок присягу в членів новопризначеного уряду

Заміна голови МВС була однією з головних вимог демонстрантів. Але й новий міністр – теж із генеральським званням. Генерал Махмуд Ваґді раніше очолював в’язничну систему Єгипту і керував управлінням кримінальних розслідувань у Каїрі.

Новий уряд складається з міністрів, більш прийнятних для громадської думки в Єгипті. Але учасники протестів продовжують скаржитися на засилля у владі військових, верхи яких підтримують Мубарака.

Адже ще один із чільних керівників країни, призначений уперше за влади Хосні Мубарака віце-президент Єгипту, Омар Сулейман досі був керівником єгипетської розвідки і теж має звання генерала. А новий прем’єр-міністр, Ахмед Мохаммед Шафік, – навіть маршал авіації, бо був командувачем Військово-повітряних сил.

Опозиція вимагає відставки самого президента

Тож і після урядових змін демонстранти масово зібралися на звичному місці протестів, великій площі Тахрір («Визволення») в центрі Каїра. Вони вимагають зміни головної – відставки президента Мубарака.

Частина їх не розійшлася й із настанням комендантського часу, який починається вже о 3-й дня. Але поліція й армія не перешкоджали їм.

Опозиція заявляє, що на вівторок планує зібрати в Каїрі «марш мільйона людей», і закликає до загального страйку.
Каїрський аеропорт, 31 січня 2011 року

Одним із лідерів, прийнятним для різноманітних опозиційних сил, постав відомий у всьому світі єгипетський діяч Мохаммед ель-Барадей, колишній довгочасний керівник МАГАТЕ і лауреат Нобелівської премії миру.

Він має підтримку, зокрема, найбільшого опозиційного угруповання, формально забороненого в Єгипті «Мусульманського братства», його поважають і націоналісти, і ліберали.

Ель-Барадея пропонують на члена створюваного політичного комітету опозиції, який мав би очолити переговори з владою від імені всіх опозиційних сил.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG