Доступність посилання

ТОП новини

Швейцарці проголосували за право на зброю


Виборці у Швейцарії на референдумі в неділю зі значною перевагою проголосували за збереження права мати зброю.

За офіційними результатами, понад половина кантонів країни проголосувала проти пропозиції обмежити право на купівлю вогнепальної зброї і заборонити тримати вдома бойові армійські автомати, що їх нині отримують на постійне зберігання резервісти, які відбули обов’язкову службу в армії.

Ініціатори референдуму заявляли, що ці обмеження зменшать кількість випадків домашнього насильства і високий нині рівень самогубств за допомогою вогнепальної зброї.

Уряд, який був проти пропозиції, заявляв, що чинних законів досить, щоб унеможливлювати зловживання зброєю, зокрема, приблизно 2 мільйонами 300 тисячами одиниць зброї, найчастіше бойових автоматів, що їх тримають удома в родинах менш як 8 мільйонів швейцарців.

Нині в Швейцарії одні з найліберальніших законів про право на зброю. Це, зокрема, єдина країна, де призовники, які пройшли приблизно піврічну обов’язкову військову підготовку, отримують при звільненні в запас свій автомат і боєкомплект до нього на випадок мобілізації. Цю зброю дбайливо обліковують, її утримання регулярно контролюють. Після звільнення з запасу в віці 30 років громадяни мають право залишити собі зброю за умови, що її переробляють на «цивільну версію» без можливості автоматичного вогню.
XS
SM
MD
LG