Доступність посилання

ТОП новини

Українська армія в 14 мільйонів...


Не перестаю дивуватися тому, як 80 тисяч єгиптян «домовилися» через Facebook і Twitter про початок революції в Каїрі. Аж не віриться. Але факт. Це шокувало весь світ. Навіть батьківщина соціальних мереж на якийсь час розгубилася.

А в Україні є нині до 14 мільйонів інтернет-користувачів. Це навіть більше тієї потенційної сили, котрої колись боявся в Україні останній керівник КДБ СРСР Микола Крючков. Пам’ятаєте, як генерал Варенніков погрожував президенту Леонідові Кравчуку введенням танків в Україну на захист ГКЧП у серпні 1991 року? Але, як кажуть очевидці, Крючков попередив тоді Вареннікова, мовляв, «не жартуй, бо, за нашими даними, зброю до рук проти сил ГКЧП можуть взяти 11-12 мільйонів українців». Тоді була реальна загроза громадянської війни і спроб імперських сил придушити «паради суверенітетів» в конаючому вже СРСР, включно з українськими прагненнями до незалежності.

Сьогодні ж ситуація з перспективами незалежності України не краща. Її тихо здає «ворожа влада» у Києві, як її називають вже у західній пресі. Так може статися, що одного ранку українці прокинуться вже у спільних кордонах зі своїм сусідом, бо як стверджують джерела, на закритих переговорах «ворожої влади» у Києві з владою у Кремлі йдеться про територіальні поступки України. А це вже може стати серйозним прецедентом.

Та хіба лише це. Німеччина і група її союзників в Європі не бачать місця для незалежної України на європейській карті. Як пишуть німецькі газети, з посиланнями на серйозні американські джерела, Німеччина, Франція, Нідерланди, Норвегія, Іспанія зроблять у майбутньому все, щоб лише задовольнити «сусідські апетити» Росії за рахунок...України. Ці, вороже налаштовані до українців, держави кажуть, що, мовляв, люди в Україні «розколоті», «не відповідають стратегічним цілям»... Невже навіть оці 14 мільйонів користувачів «світової павутини» безнадійно розділені і не здатні захистити українське суспільство перед небезпечними глобальними викликами?

Сьогодні офіційні чинники влади у Києві всіляко проголошують тезу, про те, що, мовляв, ситуації в Єгипті та Україні – не можна порівнювати. Чому ж? Якщо 40 відсотків єгиптян живуть нині за один долар у день, то в Україні за межею бідності, навіть за офіційними даними, понад 70 відсотків її громадян. До того ж, перед українцями стоїть «чорна» перспектива втрати державності задля так званих «стратегічних цілей», задля перетворення вас (українці) знову у «імперський матеріал» Кремля, читай – «у гарматне м’ясо».

А щодо 14 мільйонів інтернет-користувачів, то чи здатні із їх числа хоч пів-відсотка домовитися та організуватися на мирний захист незалежності України, яку так швидко і секретно продає «ворожа влада» у Києві? Чи, може, «слабо»?
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG