Доступність посилання

ТОП новини

Британія й Росія обіцяють подолати «незгоди»


Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров та його британський колега Вільям Гейґ, Лондон, 15 лютого 2010 року
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров та його британський колега Вільям Гейґ, Лондон, 15 лютого 2010 року

Прага – Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, який перебуває з візитом у Лондоні, говорить про намагання поліпшити доволі напружені відносини Москви з Великою Британією. Він і його британський колега Вільям Гейґ заявили, що працюють над подоланням «серйозних незгод».

Міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Гейґ визнає, що відносини його країни з Росією останніми роками були непрості, але каже, що обидві сторони віддані ідеї «терплячого й постійного» зближення.

Він виступив у Лондоні на спільній прес-конференції з російським колегою Сергієм Лавровим, який приїхав із візитом, метою якого вважають саме налагодити стосунки.

«Так, між нашими країнами були деякі серйозні незгоди. Ми й зараз не завжди все бачимо однаково. Але питання, де ми не погоджуємося між собою, ми здатні розглядати разом, як це й було сьогодні. Незгоди не мають перешкодити нам співпрацювати в галузях, де це йде на користь обом нашим країнам», – сказав Гейґ.

Так само й Сергій Лавров говорив примирливим тоном, вихваляючи свій «дуже позитивний» діалог із британськими керівниками, і запросив британського прем’єр-міністра Дейвіда Камерона прибути з візитом.

«Ми зацікавлені, щоб нинішній етап у російсько-британських відносинах, включно з кульмінацією цього року, візитом прем’єр-міністра Великої Британії до Росії, знаменував перехід наших відносин у нову якість – у якість конструктивну, якість довірливого партнерства, – і зробив так, щоб ці відносини були стратегічно стабільними», – заявив Лавров.

Серед оголошених цього разу кроків – створення нової лінії прямого зв’язку між Кремлем і Даунінґ-стріт, як називають резиденцію британського прем’єра, краще захищеної шифруванням, щоб керівники країн могли безпечніше й відвертіше обговорювати довірливі питання.

Суперечливих питань міністри уникли

Натомість суперечливих питань між країнами обидва міністри дбайливо уникали. А таких питань останнім часом набралося чимало.

Серед них – убивство в Лондоні колишнього працівника російських спецслужб, біженця і вже британського громадянина Олександра Литвиненка, якого отруїв радіоактивною речовиною, за даними слідства, інший колишній російський спецслужбіст; Росія відмовляється видати його до суду. Під будівлею, де тривала прес-конференція двох міністрів, зібралась невелика група демонстрантів, які вимагали справедливості в справі Литвиненка.

Іншим випадком була, наприклад, справа з Катею Затуліветєр, росіянкою, яка працювала помічницею депутата британського парламенту й була запідозрена в шпигунстві на Росію; вона заперечує це, але їй загрожує депортація.

А буквально днями до Росії не впустили було давнього московського кореспондента британської газети The Guardian Люка Гардінґа. Тепер він уже в Москві, але не ясно, скільки тепер йому дозволять перебувати там.

Натомість прес-конференція двох міністрів у Лондоні зосереджувалася переважно на міжнародних питаннях – таких, як ядерна програма Ірану чи політична ситуація в Єгипті.

Лавров, зокрема, заявив, що Росія не підтримає можливого нового пакету санкцій проти Тегерана в Раді безпеки ООН, і закликав міжнародну спільноту не заохочувати політичних заворушень у країнах Близького Сходу за прикладом Тунісу й Єгипту, де такі заворушення скинули президентів.

Обидва міністри також підписали спільну декларацію з підтвердженням підтримки уряду Афганістану в його зусиллях створити стабільну демократичну державу і подолати виробництво наркотиків і торгівлю ними.

Крім того, вони пообіцяли, що Британія й Росія тісніше співпрацюватимуть у таких сферах, як права людини, торгівля, культура й боротьба проти організованої злочинності і тероризму.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG