Доступність посилання

ТОП новини

Взаємні вигнання дипломатів Британією та Росією


Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров і його британський колега Вільям Гейґ
Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров і його британський колега Вільям Гейґ

Лондон – Росія назвала висилку її дипломата з Лондона за обвинуваченням у шпигунській діяльності «недружнім кроком». Про висилку оголосило британське міністерство закордонних справ, повідомивши також, що Москва відповіла тим самим. Деякі російські фахівці, проте, вважають, що це не зашкодить відносинам між двома країнами.

Велика Британія оголосила у вівторок, що російського дипломата відправили на батьківщину після запиту щодо цього міністерства закордонних справ. У заяві мовилося, що «існують виразні докази діяльності російських розвідувальних служб проти британських інтересів».

Сьогодні МЗС Росії назвало висилку дипломата «безпідставною» і охарактеризувало її як «недружній крок».

Міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Гейґ заперечив, що висланий у відповідь росіянами британський дипломат є працівником розвідувальної служби. Він сказав, що Британія залишається «відкритою до більш продуктивних відносин з Росією, як і з будь-якою іншою країною, на засаді поваги до наших законів».

Неназване джерело британської телерадіокорпорації Бі-Бі-Сі поінформувало, що висилка не зв’язана зі справою Каті Затулівєтєр – колишньої помічниці депутата британського парламенту, яку було недавно обвинувачено у шпигунській діяльності на користь Росії. Москва у відповідь звинуватила Лондон у «шпигуноманії». Затулівєтєр і далі перебуває в Британії під арештом в очікуванні на розгляд її апеляції.

Нинішня висилка дипломатів є першою від часу різкого погіршення відносин між Британією й Росією після радіоактивного отруєння у Лондоні критика Кремля Олександра Литвиненка у 2006 році. У Британії багато хто вважає, що за його вбивством стояв російський уряд. Проте від того часу стосунки поступово поліпшувалися, а у жовтні цього року Москву відвідав британський міністр закордонних справ Вільям Гейґ, що стало візитом найвищого рівня від часу смерті Литвиненка.

Тенденція до поліпшення не зміниться?

Віктор Кременюк з московського Інституту США та Канади каже, що останні події не змінять тенденції: «Такі речі серйозно сприймалися під час «холодної війни», але нині не розглядаються, як щось незвичне. Британці висилають когось, ми робимо те саме, а потім заспокоюємося».

У листопаді прем’єр-міністр Дейвід Камерон заявив, що відвідає Москву наступного року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG