Доступність посилання

ТОП новини

ООН готова консультувати Україну в пенсійній реформі


Організація Об’єднаних Націй готова надати Україні консультативну допомогу в проведенні пенсійної реформи. Про це сказав координатор системи ООН в Україні Олів’є Адам, виступаючи у Верховній Раді під час слухань щодо пенсійної реформі.

«Ми в ООН цінуємо ініціативу уряду й парламенту з проведення пенсійної реформи й зі своєї сторони готові надати подальші консультації зі здійснення реформ в ім’я соціальної справедливості й економічного процвітання України», – сказав він.

При цьому, за словами Адама, Кабінет Міністрів не тільки вживає заходів для здійснення пенсійної реформи як одного з пріоритетів економічних реформ на 2010-2012 роки, але й забезпечує громадянське її обговорення.

За його словами, фінансовій стабільності української пенсійної системи загрожує низка проблем. Для реформування пенсійної системи, вважає представник ООН, необхідно вдосконалити збір пенсійних внесків, поступово підвищити пенсійний вік, скоротити або скасувати виплати при достроковому виході на пенсію, а також спеціальні пенсійні пільги, скоротити пенсії для працюючих пенсіонерів.

Адам заявляє, що збільшення пенсійного віку – необхідність для забезпечення стійкості пенсійної системи. У цьому контексті він наголосив, що більшість розвинених країн вже встановили однакові пенсійні правила для чоловіків і жінок, багато країн підвищили пенсійний вік.

При цьому представник ООН зазначив, що оскільки пенсійна реформа не користується популярністю, перед парламентом стоїть складне питання про ухвалення правильного рішення щодо доцільності реформування пенсійної системи.

У грудні минулого року у Верховній Раді зареєстрували законопроект «Про заходи для законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи». Ним, зокрема, пропонується збільшити пенсійний вік для жінок з 55 до 60 років.

31 січня віце-прем’єр, міністр соцполітики Сергій Тігіпко заявив, що попросить Кабінет Міністрів відкликати з Верховної Ради законопроект про пенсійну реформу для його доопрацювання. При цьому уряд розраховує, що законопроект про пенсійну реформу буде ухвалений у березні.
XS
SM
MD
LG