Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові вимагають зберегти український культурний центр


Близько півсотні людей сьогодні вийшли під стіни обласної ради із вимогою припинити реорганізацію єдиного в місті українського культурного центру «Юність», повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Мітингувальники прийшли до чиновників із плакатами «Не віддамо останній острівець культури!», «Посадовці з обладміністрації, поверніть УКЦ харків’янам!».

Протестну акцію підтримали представники ВО «Свобода».

Наприкінці грудня минулого року місцева влада ухвалила рішення про об’єднання УКЦ «Юність», центру народної творчості і художньої галереї «Мистецтво Слобожанщини» в єдине комунальне підприємство – «Обласний організаційно-методичний центр культури та мистецтв».

Чиновники заявили, що це дозволить значно заощадити бюджетні кошти і запевнили, що творчі колективи усіх трьох закладів зможуть працювати у новій структурі, щоправда адміністративний апарат буде скорочений.

Натомість в українському культурному центрі кажуть, що їм вже запропонували написати заяви на звільнення, а дані передати до центру зайнятості.

Директор УКЦ «Юність» Олександр Ґава переконаний, що будівлю, де розташований заклад, місцева влада хоче віддати комерційній структурі і перетворити на торговельно-розважальний комплекс. Не відкидає і політичного аспекту, адже сам входить до лав ВО «Свобода».

У 2012 році УКЦ «Юність» виповнюється 20 років. Тут проводять свої заходи національно-культурні громади татар, греків, грузин, азербайджанців, збираються патріотичні організації та творчі колективи, відбуваються літературні вечори та відбіркові тури музичного фестивалю «Червона рута». Вхід на всі заходи центру вільний, і багато відвідувачів тут – літні люди.
XS
SM
MD
LG