Доступність посилання

ТОП новини

Бельгійці вимагають створення уряду всіма можливими способами


Бельгійці вдаються до жартівливих форм протесту, щоб наголосити на комічності ситуації, в якій опинилася країна
Бельгійці вдаються до жартівливих форм протесту, щоб наголосити на комічності ситуації, в якій опинилася країна

Прага – У ніч на п’ятницю бельгійці можуть відзначити своєрідний світовий рекорд – 250 днів без уряду. Використавши вже, здається, усі політичні способи тиску на своїх політиків, бельгійці вдаються до жартівливих форм протесту, щоб наголосити на комічності ситуації, в якій опинилася країна.

Пальма першості щодо тривалості життя без уряду цієї ночі від Іраку переходить до Бельгії. У 10-мільйонній країні на північному заході Європи, де міститься штаб-квартира Європейського Союзу і НАТО, згоди не можуть дійти дві мовні громади, трохи більша фламандська і трохи менша франкомовна.

У червні на парламентських виборах вони обрали дві найбільші партії, Новий фламандський альянс та франкомовну Соціалістичну партію, які посідають діаметрально протилежні позиції з багатьох питань. Примирити дві громади намагалися різними способами.

Спочатку сподівалися, що головування Бельгії в ЄС змусить політиків об’єднатися, але Бельгія успішно очолювала Євросоюз протягом півроку, не маючи власного уряду. Навіть король Бельгії Альберт ІІ, що має високий авторитет в обох частинах країни, намагався переконати політиків створити коаліційний уряд, але вони не послухали і його.

«Бородатий рух»

Тож деякі бельгійці, які мають смак до нестандартних рішень, запропонували тиснути на своїх політиків за допомогою ... борід. Слід зауважити, що вигук «борода» французькою ще означає «досить, набридло».

Ініціатор «бородатого руху» Седрік Кодерльє створив спеціальний сайт, під назвою «Борода для Бельгії», на який кожен бельгієць, який говорить французькою чи фламандською, німецькою чи англійською, чоловік чи жінка, може послати свою фотографію з бородою, справжньою чи штучною. Кодерльє говорить про жартівливу форму, але протест є цілком серйозний.

«Це, мабуть, найкумедніший спосіб послати сигнал. Ми не хочемо нікого звинувачувати. Ми просто вимагаємо від них вирішення ситуації. Бо ми хочемо і завтра жити разом. Це неполітичний сигнал, що ми хочемо уряду, ми живемо в Бельгії, ми бельгійці. І ми хочемо знайти вихід», – пояснює Кодерльє.

Відтоді, як у січні бельгійський актор закликав громадян відрощувати бороди до того моменту, поки в країні не з’явиться уряд, на його сайт надійшло вже понад тисяча фотографій бородачів.

Але відрощування борід – це лише один із проявів бельгійської «революції картоплі-фрі», так, за назвою улюбленої страви, бельгійці вже охрестили цей протест. Акцію з роздачі чипсів провели молоді люди в Лювені, що неподалік Брюсселя. Студентки з Університету Гент, що у фламандській частині країни, пообіцяли публічно роздягнутися на знак протесту. А одна бельгійська сенаторка, подібно героїні античної комедії, закликала колег утриматися від сексу, допоки не з’явиться новий уряд.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG